Opis biljke: cuvarkuca je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. U laznom sticu poredani su cvetici zvezdastog oblika, svetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta crveno-ljubicaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, socni, debeli i mesnati. Raste na stjenama, na krovovima kuca..Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzlu dobar, ozlu živ, podsilu živ, vazda živ. Isto znacenje imaju i latinski nazivi sempervivum i grcki aeixwn. Cuvarkuca cuva kucu od groma, veštica i bolesti. Kao lek koristi se svež list i iz njega iscedjen sok. Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi. Narodna poslovica kaže da je cuvarkuca bolja na kuci nego dva psa pred kucom. Cuvarkuca sadrži : jabucnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šecer, gumu i mineralne sastojke. , Stanište : raste po krovovima, stjenama, zidovima. Biljke su veoma skromne i nemaju gotovo nikakvih zahteva.
Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi, leti za vreme cvatnje hemijski sastav: tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje, mravlja i jabucna kiselina.Upotrebljava se sok iscedjen iz celelog svezeg lista.
Lekovito delovanje: sveže iscedjeni sok iz listova cuvarkuce koristi se ulecenju nervne rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha u male dece. Sveže zdrobljeni listovi ili cisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim protiv cireva, rana, opekotina, za bolna mesta nastala gihtom, te za lecenje »kurjih ociju« i uklanjanje suncevih pega. Sveži sok koristi se u lecenju nagluvosti, osobito one koja je izazvana skrucenim žutim sekretom (jer ga sok cuvarkuce rastvara).. Cireva zeludca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina. U novije vreme upotrebljava se sok od biljke krotiv zapaljenja zuba i upala grla.


This entry was posted on 02:35 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 komentari:

    Unknown kaže...

    koliko cesto se moze piti iscedjen sok ili pojesti list i u kojoj kolicini....

  1. ... on 10. srpnja 2011. u 03:07  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com