Najčešći uzrok tegoba sa žučnom kesom jeste kamen u žuči.U mnogim slučajevima ove su grudvice tako sitne da mogu biti izbacene iz tjela da covjek i ne osjeti. Al se moze desiti da im je prečnik i do 2,5 cm. Oko 10% osoba starijihod 60 godina, od toga vise od pola su žene, ima kamen u žuči, ali svaka peta osoba ima simptome.
Žučni sok koji učestvuje u varenju, proizvodi se u jetri, a čuva se u žučnoj kesi.
Uzimanje masne hrane stimuliše žučnu kesu da izbacuje žuč u dvanestopalačno crijevo, dijo tankog crijeva gdje žuč pomaže razgradnju masti kako bi se lakše svarile.
Većina kamena iz žuči se sastoji od holesterola, žučnih pigmenata, ćučnih soli i minerala kao što su kalcijum.
Prevenicija za žučne tegobe su:
- ograničite uzimanje hrane koja sadrzi životinjske masti masno mlijeko, sir, žumanca, buter, masno crveno meso, keks, kolači.
- smanjite uzimanje životinjskih bjelančevina
- jedite mnogo voća povrća naročito grejfrut, grožđe i kruške.
- jedite koštunavo voće.
- jedite crni pirinač i integralne žitarice.
- obavezno jedite doručak i ostale obroke u ne većim razmacima od 4 sata.
- meso najbolje da ne jedete uopste ako baš morate onda kuhano i nemasno najbolje piletina, puretina, riba.
Prirodno liječenje:
Kao prvo i najbolje za žučne tegobe pokazala se mineralna voda DONAT MG (slovenska proizvodnja) pijete je ujutro na taste pola litre i još pola tokom dana pročisti žuc jako dobro.
Iz razloga sto za čajnu mješavinu koja je potrebna za žuč treba dosta cajeva mjesati u određenoj i tačnoj količini čaj za žuč najbolje je da kupite u apoteci sad ga svaka apoteka ima.
Kao stimulans za žuč tri puta dnevno popite po šolju čaja od sjemena gospinog trna. to podstiče pritok žuči. A istovremeno štiti jetru od štetnih materija.
Čaj od korijena maslačka je jako dobar kod žučnih tegoba.
Kod jakih bolova možete staviti termofor na bolno mjesto.
Ako bolovi ne prestaju nakon nekih 24 sata , oči i koža vam požuti hitno morate doktoru.
Ako povraćate i imate temperaturu.
U svakom slučaju po pitanju bilo koje bolesti najbolje je otići doktoru da znate tačno od čega bolujete jer nagašanja covjeka mogu dovesti do fatalnih posljedica.


This entry was posted on 22:39 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com