Sadrži sluzi, iridoidne glikozide, tanine. Ima antibiotsko djelovanje, ublažava upale, djeluje adstringentno. Pomaže kod katara dišnih puteva, poboljšava iskašljavanje i ublažava kašalj, smiruje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Kao kupka koristi se kod kožnih bolesti i manjih rana.
Sjeme od bokvice koristi se kao preventiva kod svih vrsta parazita u stomaku. Može se koristiti kao čaj ili najbolje sjeme natopljeno u toploj vodi pojest prije svega. Jedite to bar 5 jutara.
Za rane i čireve naročito gnojne osusite list od bilo koje vrste bokvice pa ga sameljite u prah pomjesajte sa prirodnim medom i stavljajte kao melem na rane ili čireve.
Za kasalj , čisćenje krvi i upale koristi se čaj od čitave biljeke osusne u hladu, čaj se kuha deset minuta i pije bar tri puta dnevno.
Kada pijete čaj od bokvice izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer u sastvavu sa čovjekovom kiselinom čaj od bokvice zbog svog sastva zgrušava mlijeko.
Čaj od bokvice idealan je za sve vrste bolesti jajnika i maternice.


This entry was posted on 23:42 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com