A zašto danas ne bi ste unijeli u organizam obilje vitamina D i pomogli svoj organizam.. Vitamin D - ubica infekcija

Većina vitamina se unosi hranom. Nedovoljan unos hrane bogate vitaminima može uzrokovati teška oboljenja, oštećenja organizma i poremećaja metabolizma.

Naučnici dugo znaju da je vitamin D izuzetno važan u apsorpciji kalcijuma i da postoji direktna veza između nivoa ovog vitamina i oboljenja kao što su rak i multiple skleroza ali bez njega nema ni takozvanih T-ćelija, neke vrste "ubica" infekcija.

Nedavno otkriće danskih naučnika o ključnoj ulozi vitamina D u aktiviranju T-ćelija pomoćiće u borbi protiv infektivnih bolesti i globalnih epidemija a biće posebno značajno u traganju za novim spasonosnim vakcinama.

Danski istraživači otkrili su da aktiviranje T-ćelija u potpunosti zavisi od vitamina D jer će ostati "uspavane" i potpuno nesvjesne mogućih infekcija ili prijetnji patogenih neprijatelja različitih vrsta - ako u krvi čovjeka nema vitamina D.

"Kad T-ćelija bude izložena napadu stranog patogena, ona aktivira 'signalni uređaj' ili 'antenu' poznatu pod imenom 'receptor vitamina D' kojim traga za ovim vitaminom", kaže doktor Karsten Gajsler, stručnjak Departman za međunarodno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju Univerziteta u Kopenhagenu.

"To znači", precizirao je Gajsler, "da T-ćelija mora imati vitamin D ili će, u protivnom, biti spriječeno njeno aktiviranje a ako T-ćelije na nađu dovoljno vitamina D u krvi, one jednostavno neće biti aktivirane".

Najveći dio vitamina D organizam proizvodi kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu, pa otuda i njegovo pomalo pjesničko ime - "vitamin Sunca". On se, takođe, može naći u ribljem ulju, jajima i masnim ribama kao što su losos, haringa i skuša ili se može uzimati kao dijetetski proizvod.

Gotovo polovina svijetske populacije pati od manjka vitamina D te stoga naučnici upozoravaju da problem postaje sve izraženiji jer ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru.

Mnogi eksperti se slažu da da bi mlade žene trebale u organizam dnevno unositi od 800 do 1.000 IUs vitamina (IUs-International unit- međunarodna jedinica za korištenje vitamina).

Ovaj omjer se može lako nadomjestiti pomoću svakodnevnih dodataka jelima, ili korištenjem obogaćene hrane vitaminom D tokom dijete.

Sljedećih pet namirnica su izuzetno bogate ovim vitaminom

Losos

Jedan losos sadrži malo manje od pola dnevnog unosa od procenta koji stručnjaci preporučuju.

Mlijeko

Kravlje mlijeko I mliječni proizvodi su obogaćeno vitaminom D, Jedna čaša dnevno daje 98 IU vitamina D. Mada su i druge vrste mlijeka kao što je sojino, rižino i bademovo bogata ovim vitaminom.

Konzervirana tuna u ulju

Tri sendviča ili salata od tunjevine obezbijeđuje 25 odsto minimuma vitamina D koji treba dnenvo unijeti u organizam.

Jogurt

Sve vrste voćnog jogurta imaju visok postotak ovog vitamina u svom sadržaju.

Riblje ulje

Vitamina D takođe ima u ulju riblje jetre i u ribljem mesu. Nekada su djeca morala uzimati riblje ulje što je bilo vrlo neugodno zbog neugodnog okusa i mirisa, međutim, danas su na tržištu dostupni posebni farmaceutski oblici ribljeg ulja bez neugodnog mirisa i okusa.



This entry was posted on 23:03 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com