Smatra se da Kesten (Castanea sativa, iz porodice fagaceae ) potiče iz Male Azije, a rasprostranjenost je velika u Evropi i Sjevernoj Africi. Kesten raste u mediteranskim i submediteranskim prostorima gdje je klima vlažna i gdje vegetacijski period dugo traje. Najbolje uspijeva na plodnoj zemlji sa srednjom vlažnošću te zemlje. PH vrijednost zemljišta za što bolji rast kestena treba da je 4 do 5 (kiselost). Kesten rijetko raste na krečnjacima. U Siciliji je pronađen Kesten star 4 000 godina sa obimom stabla 50 metara, smatraju ga nacinalnim blagom. List Kestena se koristi kao čaj protiv kašlja, a i u medicini ga koriste kao sastavnu komponentu za sirup protiv kašlja. Danas je poznato da postoji oko 100 vrsta kestena, kesten se najviše koristi u ishrani. Dali ste znali da krema od divljeg kestena lječi hemoroide, divlji kesten ima protu upalna svojstva i poboljšava tonus zidova vena (uzimajte ga pod kontrolom stručnjaka). Pitomi Kesten je bogat vitaminima B grupe, vitaminom A i vitaminom C, zbog obilja vlakana koje sadrži u sebi je prirodni laskativ. Kesten je i bogat izvor minerala kao što su: Kalij, Fosfor, Kalcij, Magnezijum, Sumpor, Klor, Mangan, Bakar, Željezo. U sebi sadrži mnogo Škroba i od njega je moguće da se napravi brašno. Pitomi kesten olakšava probavu, a med od kestena je dobar protiv kašlja i za bolju cirkulaciju krvi u tjelu.
Od pitomog kestena se mogu pripremati ukusne grickalice, kao i vrlo kvalitetni kolači.
!0 divljih kestenova stavite u litru šljivovice rakije nakon 20 dana  koristite za masažu kod reume na nogama.
Divlji kesten nije za jelo ali posjeduje neka ljekovita svojstva. Divlji Kesten se najčešće koristi kod bolesti: varikoznih vena, oštećenja kapilara a ekstrakti Kestena se koriste za ljekovite pripravke. Čaj od Divljeg Kestena se se primjenjuje kod problema dišnih puteva, kora i drvo se koriste kao adstrigensi. Ako vjerujete u uroke onda je Kesten pravo rješenje za vas, jer su naši predci vjerovali da je protiv uroka i koristili ga i za te potrebe, ali kesten u stvarnosti nam daje snagu i vraća dobro raspoloženje.
Želimo vam ugodne trenutke uz kestenje...


This entry was posted on 11:25 and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com