Ruzmarin - Rosmarinus oficinalis

Ruzmarin je zimzeleni polugrm, vrlo razgranat i gust, koji je odrvenjen samo u donjem djelu. Cvjet je blijedo modar, cjeta dva puta godišnje u aprilu i septembru, sitnim plavkastim cvjetovima.Od ruzmarina se prpremaju napitci, kupke, tinkture, kreme protiv reume, gihta, upale zglobova, za tešeke rane koje teško zarastaju. Od Ruzmarina se prave prirodni antiseptici, poboljšava varenje, ublažava nadutost i oslobađa vas od bolova i grčeva u stomaku. Jača organizam, poboljšava cirkulaciju, djeluje protiv niskog pritiska, smiruje napetost, čisti krv, pomaže u izlučivanju mokrače.
Eterično ulje ruzmarina dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz svježeg lišća i vrhova grančica u vrijeme cvjetanja, i ulazi u sastav kozmetičkih preparata. List Ruzmarina se bere u julu i avgustu bez grančica i suši se u vrlo tankom sloju u hladu na vjetrovitom mjestu, da ne potamni. Koristi se za pravljenje čajeva, ljekovitog vina, kod smetnji u varenju, za poboljšanje apetita, i za pojačane stomačne sekrecije( lučenje žlijezda za varenje). Upotrebljava se za kupke i za rane koje teško zarastaju. Pomaže u klimakteriju-menopauzi. U narodnoj medecini koristi se protiv astme, plućnih oboljenja, hroničnih katara želudca, i za bolje lučenje žuči. Ruzmarin možete uzgajati u saksiji ali i u dvorištu naročito ako je kameno.Važna napomena: Ruzmarin se ne preporučuje kod trudnica, i onih koji pate od nesanice. Ruzmarin je kroz istoriju šetao od vidovnjaka preko dvorskih apotekara, do svatovskih revera i morskih kuhara, ali Ruzmarin je preživio sva iskušenja i svuda je ostao nezamjenjiv.


This entry was posted on 03:34 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com