Ananas - ananas comosus

Porjeklom je iz Južne Amerike, ananas je višegodišnja biljka sa velikom stabljikom koja može da dostigne  visinu od 1 metar. Listovi su debeli i bodljikavi u obliku koplja. Iz crvenog lista na vrhu stvara se plod sa srcenim i žutim bobicama.
Ananas je najbolje jesti svjež ili piti svježe iscjeđen sok.
Stabljike ananasa se skupljaju odma poslje branja ananasa ljeti.
Plod ananasa se može sušiti i praviti prah od ananasa da bi se pakovao u obliku kapsula.

Plod i stabljika ananasa sadrže enzim bromelain, koji ima proteolitsko dejstvo ( razlaže proteine ).Poznato je da plod sadrži vitamine A i C.

Ananas se upotrebljava zbog svojih ljeokovitih svostava zasnovanih na bromelainu.
Ovaj enzim razlaže proteine, djeluje protiv upale i iscjeljuje.
Propisuje se u liječenju otoka nastalih poslje povreda ili hirurških zahvata.
Bromelain sprečava sintezu uzročnika upale i agregaciju krvnih pločica, može da se udruži u ljičenju tromboze kod čovjeka. Nezreo plod ananasa poboljšava apetit i efikasno je sretstvo protiv loše probave. Zreo pod smanjuje želutčanu kiselinu i nadutost stomaka. Vlakana u sastavu ananasa utiču na redovnu stolicu, a vjeru je se da je lišće ananasa odlično sretstvo za regulisanje zakašnjele i izostale menstruacije, kao i za menstrualne bolove.

Za lječenje slabe proave - ako imate kapsule (500 miligrama) ananasa, treba da ih uzimate ujutro i uveče po dvije sa vodom.
Ako imate slabu probavu tj rad a nemate kapsule nego čisti sok od ananasa, onda pijte čisti sok po jednu čašu dnevno.
Ananasu pogoduje tropska klima. Naj bolje uspjeva u zagrejanim staklenicima s kontrolisanom temperaturom.

Upozorenje _- Ananas ni sok od ananasa se ne daje djeci koja su mlađa od 6 godina starosti, uzimanje ananasa u prevelikim količinama može da izazove bol, dijareju i alergiju, trudnice nesmiju uzimati sok od anansa u prevelikim količinama (mogućnost izazivanja kontrakcije maternice), netreba uzimati ananas istovremeno sa antikoagulantima.

Želimo vam dobro zdravlje uz naše savjete...


This entry was posted on 06:58 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com