Bjeli i žuti lokvanj - Nymphaea alba, Nuphar luteum Numphaeaceae.

Bjeli i žuti lokvanj su vodene biljeke s listovima koji plutaju, s potopljenom stabljikom i rizomima koji ih drže vezanom za dno jezera. Cvjetovi lokvanja su sladunjavog mirisa sa listovima okruglastog oblika koji ih drži na površini vode.
Djelovi lokvanja koji se upotrebljavaju za liječenje su: cvjetovi i rizomi koji se beru kada su umrtvljeni, suše se i koriste za pravljenje infuzija i esencija.
Hemijski sastav lokvanja: 
- rizomi sadrže seskviterpenoidne alkaloide ( nufarin, nimfein, nufakristin, tiobinufaridin ), astringentne tanine, flavonoide i vitamin C.
Lokvanj se upotrebljava za:
Bjeli lokvanj ima sedativna dejstva te ublažava dijareju i zapaljenje crijeva. Može da smanji krvni pritisak.
Žuti lokvanj tradicijonalni poznati lijek zvan razarač ljubavi, dugo se koristi u napitcima i likerima za smanjivanje  seksualne želje i uspavljivanje.
I bjeli i žuti lokvanj imaju sastojke koji sadrže zajedničke sastojke za smnjenje libida - seksualne želje.
Lokvanji se koriste za liječenje zapaljenja kože, usta i grla, kao i ublažavanje nazeba. Žuti lokvanj koristi se u liječenju vaginalnog sekreta i gljivičnih infekcija.
Lokvanje možete uzgajati tako što će te na dubini do 45 cm postaviti rizom, voda treba da bude jezerska bilo da je umjetno jezerce ili prirodno,
Oralna upotreba - priprema i doziranje


Bjeli lokvanj za liječenje pretjeranog seksualnog nadražaja, odnosno libida i dijareje infuzija: stavte 5 g osušenih cvjetova i 300 mil vode koja kuha. Ostaviti da otstoji 30 minuta, procjedite i pijete 1-3 šolje dnevno.
Esencija od bjelog lokvanja: stavite 5 g osušenog korjena u 250 mil vode koja kuha, kuhajte 20 min. Pijte 1- 2 šolje dnevno.
Žuti lokvanj koristite po preciznim uputama stručnjaka!
Esenciju pripremite isto od žutog lokvanja kao i od bjelog. Za liječenje oštećene kože, ispucale kože, opekotina od sunca, jakog osipa. Oblogu koristite tako što će te potopiti pamučnu tkaninu u esenciju i nanosite na oboljelo mjesto 4-6 puta dnevno.
Važna napomena: liječenje i bijelim i žutim lokvanjom mora biti pod nadzorom strčnog herbaliste jer prevelika doza u dužem liječenju može dovesti do potpunog gubitka spolnog nagona ili libida.


This entry was posted on 09:24 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com