Bjeli luk - dug i zdrav život.

Višegodišnja biljka, sije se u jesen ili u proljeće na sunčano mjesto, češnjevi se posade iz čečnja nastane glavica koja se sastoji od desetak češnjeva, sa dugačkim sabljastom listovima. Bere se julu mjesecu i suši se na prozračnom mjestu, najbolje je glavice saplest u pletenicu i objesit na prozračno mjesto.
Ako sami uzgajajte bjeli luk molim vas da koristite samo prirodna gnjojiva, tako je najbolje i najzdravije.

Glavni sastojak  bjelog luka je sumporno jedinjenje alicin, koje seoslobađa drobljenjem svježeg bjelog luka. Na taj način proizvode se ostali sulfidi, koji se javljaju kad zdrobljena lukovica oksidira na vazduhu. Lukovica bjelog luka sadrži i fenole koji djeloju antiseptično i antiinflamatorno kada se uzimaju oralno, sadrži i flavonoide poznate po tome što spriječavaju razvoj kancerogenih ćelija.

Bjeli luk se od davnina koristi protiv parazita, bjelim lukom se liječe crijeva, problemi sa disanjem, sve smetnje kod varenja. Bjeli luk može da spriječi i izliječi mnoge infekcije, najači podizač imuniteta. Bjeli lik ostavlja neprijatan miris u ustima jer sumpor u njegovom sadržaju brzo isparava, miris će nestati ako prožvačete malo svježeg peršuna.
Bjeli luk smanjuje masne naslage na zidovima krvnih sudova i može da spriječi zakrčenje arterija.
Reguliše cirkulaciju i spriječava zgrušavanje krvi, čime sprječava nastanak srčanog napada. Može da proširi koronarne krvne sudove, da spriječi anginu i snizi krvni pritisak.
Preporučujem svako jutro jedan češanj  bjelog luka da pojedete uz doručak bar 40 dana možete malo pauzirat pa opet sve tako ponavljati, jer nema dokaza o bilo kakvim negativnim dejstvima za bjeli luk.
Napomena: u slučaju da koristite ljekove protiv zgrušnjavnja krvi pitajte ljekara dali da jedete bjeli luk da se nebi desilo da nerazrijedite krv previše, isto se odnosi i na osobe koje se trebaju operisat.


This entry was posted on 07:19 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com