Čempres raste na alkalnom kiselom i rastresitom zemljištu. Obožava mjesta gdje sunce direktno sija na njega, ali isto tako voli da je to mjesto zaštićeno od vjetra.
Čempres je diruetik i antiseptik ali djeluje i antispazmolitično, sa obzirom na ovo njegovo djelovanje koristi se i za umirivanje kašlja. Odlično lječi sve vrste poremećaja u radu vena. Obično tj najčešće se preporučuje za lječenje hemoroida i varikoznih vena. Šišarke čempresa sadrže u sebi: dimerne proantocijanidine (njihova uloga je da učvršćivaju vene i samim tim poboljšavaju cirkulaciju krvi), esencijalno ulje, diterpenične kiseline. Čempres u lječenju bolesti se još kombinuje sa divljim kestenom i hamamelisom.

Dijelovi Čempresa koji se upotrebljavajuza lječenje:

Šišarke se beru dok su mlade i zelene, koristimo ih za pravljenje čajeva, praška za kapsule, teblete i razne rastvarajuće napitke. Može se koristiti i za spravljanje gelova ali i maza za spoljnu (vanjsku ) upotrebu. 

                                                         Recepti od Čempresa

Recept od Čempresa za lječenje hemoroida i varikoznih vena (razne bolesti vena): jednu kašikicu (kafenu) dobro isitnjenih šišarki stavite u jednu čajnu šolju kipuće vode, sačekati 20 minuta i piti. Najbolje je piti dnevno od 3 do 5 šolja čaja pre obroka ili između obroka.

Ako ste kupili kapi ili si napravili kapi, stavite od 30 do 50 kapi napitka u malo vode i pijte dva do tri puta dnevno.

Recepti od Čempresa za spoljnu upotrebu gelovi i maze: pomiješajte 2 do 5 kapi napitka za rastvaranje od čempresa u osnovno ulje, sa tom smjesom mažite (utrljavanjem) oboljelo mjesto.

Važno - Čempres nikako ne treba da koriste dojilje i trudnice.


This entry was posted on 13:14 and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 komentari:

    Unknown kaže...

    Hvala na ovom receptu za bolest hemoroida, nikad nisam ni razmišljala da dijelovi čempresa mogu biti korisni kod liječenja.

  1. ... on 13. siječnja 2014. u 01:01  
  2. spitke kaže...

    POZ

  3. ... on 20. siječnja 2014. u 11:36  
  4. Unknown kaže...

    Objasnili ste nedaj boze

  5. ... on 4. prosinca 2018. u 08:06  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com