Čičak osim toga što ga u narodu smatraju za korov je veoma ljekovita biljka. Čičak je u najšoj zemlji dobro svima poznata biljka i raste svugdje. Sastojci u korijenu čička popularno se nazivaju inulin, korjen čička kada ga stavimu u usta i žvačemo je slatkast. Korijen čička koristi se kod gljivica ali i bakterija, listovi čička u sebi sadrže arktiopikrin, to je gorka specifična supstanca koja mu daje specijalni okus.

Čičak po tradiciji medicine koristi najviše za prečišćavanje krvi, kao i za lječenje psorijaze i ekcema. Kašasti oblog od lista koristio se za ublažavanje bolova zglobova nastalih od reume. Koristi se za lječenje oboljenja kože, postoje razne kreme kao i losioni za lječenje ispucale kože i ogrebotina i kod ujeda insekata, korijen se koristi i kod čireva  i za čišćenje organizma od toksina i drugih otrova, snižava nivo šećera u krvi, koristi se i kod mensturalnih problema.


Djelovi biljke koji se upotrebljavaju za lječenje:

Korijen čička (sivkasto smeđe boje a sa unutrašnje strane je tvrd i bjelkast).
Listovi čička (široki, zeleni, hrapavi)

Korijen čička se najviše koristi za pravljenje ekstrata i praškova, lišće se koristi za čajeve.

Recept čaja za lječenje bolesti kože (akne, bubuljice, čirevi, prištevi):

U litru vode koja ključa stavljate 6 grama suvog lišća čička, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta i pijte dva puta u toku dana.

Kapsule od čička (prah):

Kapsule uzimajte po jednu prije jela (doza kapsula u toku dana može biti i do 5 komada)

Za spoljnu upotrebu čičak se koristi kod lječenja ekcema, svraba, ispucale kože, ogrebotina, ujeda insekata i čireva koriste se kreme, melemi i losioni. Kreme, meleme i losione nanosite na oboljelo mjesto prema uputstvu proizvođača ili osobe koja vam pravi ljek.

Važno upozorenje - Ne davati djeci ispod 15 godina, trudnicama, nekoristiti ga ako imate dijareju.

Želimo vam brz oporavak....


This entry was posted on 20:39 and is filed under , , , , , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com