Biljke se koriste za pravljenje veoma velikog broja medicinskih ljekova. Jedni ljekovi se prave za spoljašnju upotrebu a drugi za oralnu upotrebu. Pravljenje ljekova sami sebi nije teško ali može da zahtjeva mnogo vremena. U daljem poisanju vam dajemo uputstva kako da sami sebi kod kuće napravite biljne ljekove.

Čajevi - čajevi su sami po sebi blagi ljekovi u kojima se koristi cvijeće, listovi, stablo i korijen biljke. Najbolje je čajeve praviti od svježe biljke i praviti čajeve svježe svaki dan. Doza čaja koja se koristi za jedan dan je tri šolje čaja, ova se doza može povećati u zavisnosti od jačine bolesti. Čajevi se mogu koristiti vrući ali i hladni u zavisnosti od oboljenja.

Priprema čaja:
Stavite količinu biljke ili bilja u posudu koja je prdhodno zagrijana, posuda ne smije da bude od metala ( posuda treba da je od stakla ili porculana). U tu posudu sipajte vodu koja je prokuhala i odstojala 30 sekundi. Ostaviti čaj 10 minuta (ili više zavisi od čaja koji koristite) da odstoji poklopljen. Kada smo sve uradili procjedite čaj i pijte uvijek polako gutljaj po gutljaj, čaj je najbolje zasladiti medom.

Priprema sirupa od biljke ili biljaka: sipajte čaj ili esenciju u staklenu posudu, čaj treba da se kuha naj manje 10 minuta a esencija jedan sat. Poslje toga dodajte šećer ili med i zagrijavajte sve dok se ne rastvore, zatim skinite tu smjesu sa peći ili ringle i ostavite da se ohladi. Sirup sipajte u predhodno sterilisane staklene boce ili flaše. Staklene boce označite tako da znate šta se nalazi u njima, flaše obavezno začepiti plutom ( u sirupu može da dođe do fermentacije i ako je ztavorena običnim čepom može da pukne).

Priprema rasvora za inhalaciju: staviti u staklenu zdjelu ili sud jednu do dve kašike suve biljke ili biljaka, prelijte to sa uzavrelom vodom. Iznad te posude se nagnite i pokrijte nekim platnom, udišite tu paru dok se god voda ne ohladi. Inhalaciju ponovite od dva puta ili više puta u toku jednog dana po potrebi.

O pripremi obloga mislimo da netreba da detaljišemo i svi već znamo kako se priprema i stavlja oblog.

Želimo vam brz oporavak uz prirodne ljekove...


This entry was posted on 02:28 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com