Porjeklo bijelog gloga potiče iz SAD, raste u velikim šumama, na suhim obroncima planina. Bjeli glog je pun grozdova bjelih cvjetova i iz tih cijetova rastu bobice koje su plavo crne boje. Djelovi koji se upotrebljavaju su: kora stabla ( guli se u proljeće i u ljeto), kora korijena. Koru sa korijena skodamo samo u jesen jer tada je ljekovita. Od kore se pripremaju čajevi, ekstrakti i tinktura. Kora u sebi sadrži bioflavonoide (oni zidove kapilara čine jakim), antivirusne i antiinflamatorne triterpene i organske kiseline. Sadrži i tanine kao i kumarin skopoletin ( oni služe za opuštanje mišića maternice).
Bjeli glog se upotrebljava za sljedeće tegobe: smanjivanje bolova prilikom mensturalnog ciklusa, sprječavanje velikog krvarenja prilikom mensturalnog ciklusa, protiv kolika i drugih abdominalnih grčeva, protiv upala, protiv zgrušavanja krvi, protiv čireva u želudcu, za oštećenja tankih kapilara kože (sitni izlivi krvi ispod kože, modrice i hemoroidi), protiv visokog krvnog pritiska.
Za lječenje bolesti kapilara kože, poremećaja vena, hemoroida, grčeva maternice i bolne mensturacije priprema se čaj na sljdeći način: U pola litre kipuće vode stavite tri kašikice kore i ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite i pijte 1 do 3 šolje u toku jednog dana.
Tinktura od bjelog gloga se pravi na sljedeći način: Jednu trećinu kore stavimo u alkohol jačine 20 do 27 stepeni. Pijete po 20 kapi kojih sipate u čašu vode, piti tri puta na dan poslje jela.
Važna napomena - Nikako ne koristiti bjeli glog u isto vrijeme sa ljekovima protiv zgrušavanja krvi.


This entry was posted on 13:14 and is filed under , , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com