Orah - juglans regia juglandaceae
Porijeklo mu je iz Andolije, orah u današnje vrijeme uspjeva širom Evrope. Raste do 25 metara visine, sa velikim širokim stablom i velikom krošnjom. Početkom proljeća duge rese - muški cvjetovi, vise sa prošlogodišnjih grana, a nove imaju male zašiljene ženske cvjetove. Plod drvenasti orah ima gladak omotač koji dok sazrijeva mjenja boju od zelene do smeđe.

Za liječenje koristi se i plod i list oraha. List oraha za liječenje bere se u junu i julu i brzo suši na temperaturi od 40 c. Osušeno lišće se koristi za pripremu infuzija, tinktura i tečnih ekstrakata.

Listovi oraha su puni ljekovitih tanina, sadrže i naftakvinon, juglon, i flavonoide(hiperozid i kvercetin) zajedno sa askorbinskom kiselinom i esencijalnim uljima.

Zbog svog izgleda plod oraha podsjeća na mozak čovjeka , tradicijonalno se vjeruje da poboljšava cirkulaciju i koncentraciju, što je i tačno. Ali najača orahova ljekovitost potiče iz njegovih listova koji sadrže astringent, ljekovite tanine i antibakterijski juglon. Ljekovi dobijeni iz listova oraha koriste se za liječenja dijareje i crijevnih infekcija, a poznato je da jačaju imunitzet i poboljšavaju cirkulaciju. List oraha može da poveća količinu proteina, keratina kojeg ima u površinskom sloju kože, zato je djelotvorno sretstvo u liječenju akni, ekcema i bubuljica.
Orah možete posaditi mlado stablo ili posijati sjeme jedan orah u rastresito plodno kiselo zemljište. Najbolje na mjesto gdje je stalno sunčano.
Oralna upotreba:
za liječenje dijareje, poremećaja prouzrokovanim bakterijama u intestinalnom traktu.
Čaj - infizija: stavite 10 grama osušenih listova oraha u 1 litar vode koja kuha, ostavote da odstoji 15 minuta a zatim procjedite. Pijte 3-5 šolja dnevno.

Spoljna upotreba:
za liječenje akni, ekcema, kožnih infekcija i bubuljica kreme, gelovi, sapuni koji sadrže 1-3 posto tinkture ili tečnog ekstrakta. Jedan od preparata nanesite na oboljelo mjesto.
Nije poznato neželjeno dejstvo od lijekova od oraha.


This entry was posted on 03:49 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 komentari:

    Unknown kaže...

    Zanima me što mislite može li orah kao lijek pomoći kod sprječavanja gripe

  1. ... on 8. siječnja 2014. u 01:46  
  2. spitke kaže...

    Ne

  3. ... on 20. siječnja 2014. u 11:39  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com