Tamjan - Boswellia serrata Burseraceae - popularno Indijski tamjan.

Tamjan je porijeklom iz Indije listopadno drvo ima sivu koru koja se sastoji iz ljuspica. Ima duge listove i bjele cvjetove koji su grozdasti.. Smola od tamjana ili kaučuk se kod nas najviše koristi u crkvenim obredima , kao i kod kuća nastojeći da se istjera zlo iskuće po narodnom vjerovanju, ali u svjetu se tamjan koristi još i za liječenje sljedećih bolesti: protiv upala, za iskašljavanje, lječenje disajnih puteva, liječi kožu, vaginalne infekcije, dijareja(proliv), crijevne infekcije, jača cirkulaciju krvi, liječi hemoroide, sedativno dejstvo, smanjuje napetost.


U novijim medecinskim istražvanjima svjetskih stručnjaka koristi se za liječenje tumora naročito na mozgu.
Za lječenje se skuplja smola od tamjana tokom čitave godine, koristi se osušena ili svježa za pripremanje ljekovtog praha i esencija.
Ljekovita smola od tamjana sadrži: triterpenoidnekiseline, razni šećeri, esencijalna ulja, pinen, felandren i seskviterpenski alkoholi.
Smola od tajana za lječenje upala: najbolje je uzimati u kapsulama od 150 mg dva puta dnevno odnosno svakih dvanest sati.


Za liječenje tumora uzimajte takođe kapsule tamjana jer tako se najbolje ograničava unos tamjana, najbolje je piti pod nadzorom liječnika i travara.
Za liječenje disajnih(dišnih) puteva tamjanom: stavite 1 malu kašikicu tinkture od tamjana u litru vode koja kuha, parite se što duže  možete više puta dnevno.
Tinkturu od tamjana možete kupiti ili napravite sami tako sto će te smolu od tamjana staviti u 80% alkohol.
Tamjan možete posijati u svom dvorištu  gdje je vlažno i sunčano.
Važno upozorenje: tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje, i osobe sa visokim krvnim pritiskom, iz razloga sto tamjan jako poboljšava cirkulaciju.
Simptomi koji se mogu pojaviti za vrijeme pijenja tamjana su vrlo tople noge i ruke, ako su ti simptomi i nakn 24 sata nemojte piti tamjan.
Tamjan se najviše smje piti 12 sedmica.


This entry was posted on 02:52 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 komentari:

    Unknown kaže...

    Može li tamjan pomoći pri oslobađanju dišnih puteva? slana soba

  1. ... on 6. svibnja 2014. u 03:31  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com