Zštita od uv Zaštita od sunčanog zračenja biljkama travama tj prirodnim putem je zaštita trećeg stepena. A sada nešto o zštitnicima od sunca;
Vitamini B5 i B6 - a nalazimo ih u tamnom preradarskom mesu pa u lososovom mesu, u bananama, u šljivama, krompiru, orasima, piletini, školjkama mlijeku itd. Ovo su samo neki od zastitnika svakodnevnih u hrani.
Od bljaka zaštitnici od sunca su; Orah, Neven, Kantarion
Orah - Za zaštitu od sunca i brzo tamnjenje kože koriste se listovi i nezreli lodovi.
Recept od Oraha; 100 g usitnjenog lišća i nezrelih plodova oraha preliti sa 200 mililitara Maslinovog ulja, Držati tu smjesu dve nedelje na svijetlom tj sunčanom mjestu i povremeno promiješati sastav. Kada prođe dve sedmice procijediti smijesu i ulje koristiti.
Neven - Kod nevena se koriste latice cvijetova za izradu ulja protiv sunčevih Štetnih UV zraka. Zašto neven? Neven ubrzava rgeneraciju tkiva tj obnavljanje, ubrzava zarastanje rana i ranica i ima protiv upalno dejstvo.
Recept Ulje Od Nevena - Postupak je isti kao i kod pravljenja orahovog ulja gore već navedenog.
Kantarion - Od ove biljke se koristi gornji dio za pripravak ulja( od polovine na gore ). Ova biljka u sebi sadrži karoten, podstiče brže obnavljanje tkiva, podstiče brže zarastanje posjekotina.
Recept za ulje od Nevena - Postupak kao kod pripravka orahovog ulja gore već navedenog.


Dali znamo koliko je riba važna kao prevencija kod nekih bolesti?
Ribe sadrže veliki broj i veliku količinu proteina koji su od velikog značaja za ljudsko zdravlje. Masti u Ribe ima veoma malo ali je vrlo korisna za ljudski organizam i nam škoditi ako je riba masna za razliku od NP životinjske masti. Riba sadrži masne kiseline Omega 3, te kiseline pozitivno utiču na šećer u krvi. Odlična je prevencija za bolesti krvnih žila i srca, osim Omega masnih kiselina riba sdrži u sebi i vitamine i razne minerale koji su potrebni čovjekovom organizmu. Postoje tri vrste riba u ishrani a to su; nemasne ribe, srednjemasne i masne ribe, ali sve tri grupe riba posjeduju nama potrebne masti. Istina je kada kažu da je riba jednom sedmično u ishrani prevencija za bolesti krvnih žila i srca a to znaju oni koji je koriste. Poželjno bi bilo i svaki drugi dan da se riba nađe u našem jelovniku i na stolu.


Plesom protiv bolesti plašljivosti i nesigurnosti specijalizovani terapeuti su se počeli baviti još u 40 godinama tako da je danas ta metoda liječenja razvijena skoro do savršenstva. U ovoj terapiji plesom ljudi izražavaju svoja osjećanja naj prirodnijim putem pokretima tijela. Strah nestaje vrlo brzo jača se i samopouzdanje kod takvih osoba a i psihofizičke sposobnosti se mnogo uvećavaju. Kroz ples se brzo popravlja raspoloženje u ljudi, a nakon terapije plesom se popravlja loše raspoloženje kod bolesnih ali i zdravih osoba. Plesom si omogućujete da; budete korisni i učinkoviti, dobro koordinirani, da fungcionišete bolje u okolini, rješavate se tjeskobe i napetosti, potičete spontanost i samoistraživanje sebe, razvijate neverbalne komunikacije i komunikacije dodira. I to je sve narode pa ko voli nek izvoli...


Suincokret kao ukras, hrana i lijek.
Suncokret nas svojom ljepotom očarava.
Koliko god uživamo u njegovoj ljepoti, možemo uživat i u njegovoj izvanrednoj ljekovitosti.
Latice suncokreta se koriste protiv temperature i groznice, želudčanih i crijevnih tegoba.
Sjemenke suncokreta protiv nervoze, glavobolje, bolesti dišnih puteva, bolesti bubrega te mokračnih kanala i uvećane prostate.
Stručnjaci tvrde da šaka sjemenki suncokreta dnevno jača spolnu moć i pomaže protiv neplodnosti, a može pomoći i kod multiple skleroze.
Suncokret treba uzgajati pokraj kuće kako bi upijao vlagu i spriječavao da se vlaga diže po zidovima.
Čaj od latica suncokreta
1 kašika latica suncokreta
2,5 dl kipuće vode
1 kašika meda
Usitnjene latice suncokreta preliti kipućom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 10 min i procjediti.
Čaj zasladiti kašikom meda i piti 2-3 puta dnevno.


Pluća su respiratorni organ koji obezbjeđuje čitav organizam kisikom.
Ako imate bilo kakve promjene na plućima kao sto su upalna stanja u vidu upale pluća, bronhitisa i slično uz mogućnost nadzora ljekara preporučujem neke prorodne recepte.
Napomena- ako pijete bilo kakve ljekove ovaj prirodni lijek možete piti i pored toga.

Prije svega svaki dan možete piti čaj od podbjela (cvjet i list) i čaj od majčine dušice.
Kravlje maslo -Hren - Prirodni Med - liječenje upale pluća.

Neotopljeno kravlje maslo znači kad se izmješa kajmak a da se ne pretopi, hren nariban, med.
Istu količinu sve tri namjernice pomješate u staklenoj posudi i jedete na tašte i tokom dana koliko god možete.

Uzmite rodakvu (bjela ljuta repa) dobro operite pa odsjecite na vrhu kod listova kao poklopac onda donji dijo izdubite i to veličine jedne kasikice u to stavite prirodni med, i poklopite gornjim djelom koji ste odrezali ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati pa taj med pojedite i kasikom ostružite mekani dijo i njega pojedite, ponavljajte postupak dok ne potrošite rodakvu.
Da bi liječenje bilo uspjesno trebalo bi da pojedete 5 rodakvi težine po 250 grama.

Oba recepta se koriste kod upale pluća i bronhitisa stim sto je dokazano da poboljšavaju obnavljanje ćelija u plućima.

Svaki dan udišite čist vazduh koliko ste u mogućnosti vaša pluća će vam biti zahvalna.




Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com