Sadrži sluzi, iridoidne glikozide, tanine. Ima antibiotsko djelovanje, ublažava upale, djeluje adstringentno. Pomaže kod katara dišnih puteva, poboljšava iskašljavanje i ublažava kašalj, smiruje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Kao kupka koristi se kod kožnih bolesti i manjih rana.
Sjeme od bokvice koristi se kao preventiva kod svih vrsta parazita u stomaku. Može se koristiti kao čaj ili najbolje sjeme natopljeno u toploj vodi pojest prije svega. Jedite to bar 5 jutara.
Za rane i čireve naročito gnojne osusite list od bilo koje vrste bokvice pa ga sameljite u prah pomjesajte sa prirodnim medom i stavljajte kao melem na rane ili čireve.
Za kasalj , čisćenje krvi i upale koristi se čaj od čitave biljeke osusne u hladu, čaj se kuha deset minuta i pije bar tri puta dnevno.
Kada pijete čaj od bokvice izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer u sastvavu sa čovjekovom kiselinom čaj od bokvice zbog svog sastva zgrušava mlijeko.
Čaj od bokvice idealan je za sve vrste bolesti jajnika i maternice.


Kada ste povrijedili tj slomili kost dali ruke ili noge ISL i kada mislite da će oporavak biti spor i ko zna kakav postoji i jedan od davnina lijek koji su naši stari koristili. Gore na slici imate prelome kosti kakvi sve mogu biti, Bitno je da vam prvo neko naštima kost da stoji kako treba NP ( doktor), kada vam je naštimana kost onda tražite korijen biljke Gavez. Ove biljke ima svugdje dobro je rasprostranjena u našoj zemlji, a ako ipak nemožete da je nađete onda se raspitajte kod travara ili u apoteci. Gavez je toliko dobar za zarastanje kostiju da je poznata izreka za Gavez koja glasi ovako - kada bi zamotali dva prsta ruke jedan uz drugi i stavili gavez na njih dabi za 15 dana zarasli jedan za drugi. Ova biljka ima tako jake droge koje prodiru u tijelo i podstiču ga na zarastanje kosti. A sada O pripravku čarobnog gela tj kreme od korijena Gaveza;

Kada nađete Gavez iskopate mu korijen operete ga tj dobro očistite, korijen tako čist isitnite(100 g) stavite u mlijeko (pola litre) i to kuvate dok nedobijete želatinastu masu. Kada se smijesa ohladi stavlja se na mjesto preloma kosti, a ako vam počne nagrizati kožu - namazati mjesto preloma sa nekom kremom ili mašću pa tek onda stavljati gel od Gaveza. Dokazano je da prelomi kod kojih se koristio gavez 5 puta brže zarastaju. Postoje u apotekama kupiti i kreme i gelovi od gaveza ali učinak je najbolji od svježeg pripravka koji smo sami ubrali i napravili.


Hrkanje ili žaganje ili testerisanje muči oko 30% stanovništva na planeti, najviše problema zadaje bračnim parovima pogotovo ako jedan od njih dvoje nije sklon hrkanju. Ne testerišu samo muškarci iako prednjače u hrkanju nego i žene. Protiv hrkanja prvo pomaže da su disajni orgni tj nos čist i nezačepljen, a to ćemo postići kada napravimo vodu sa morskom soli ili kupimo otopinu morske soli i tom tečnošću ispiremo nos i grlo. Drugo važno je da se reguliše težina osobe jer deblje osobe su sklonije hrkanju, treće ukinuti alkohol ne unositi ga u organizam, pravilna ishrana. A ako nemožete da se riješite ničega od navedenog onda postoji Londonska injekcija koja će vas izlječiti za 10 eura kako tvrde liječnici iz Londona. Liječenje tj davanje injekcije traje dvije minute i to je sve što se tiče liječenja, injkcija se daje u nebce pod lokalnom anestezijom, ovaj tretman se popularno zove snoreplasty. Postoji još jedan lijek prirodni a zove se Kombucha, to je gljiva koja je mnogima pomogla ne samo u hrkanju nego i mnogo drugih bolesti koje liječi jer dovodi naš organizam u stanje pravilne fungcije.



A zašto danas ne bi ste unijeli u organizam obilje vitamina D i pomogli svoj organizam.. Vitamin D - ubica infekcija

Većina vitamina se unosi hranom. Nedovoljan unos hrane bogate vitaminima može uzrokovati teška oboljenja, oštećenja organizma i poremećaja metabolizma.

Naučnici dugo znaju da je vitamin D izuzetno važan u apsorpciji kalcijuma i da postoji direktna veza između nivoa ovog vitamina i oboljenja kao što su rak i multiple skleroza ali bez njega nema ni takozvanih T-ćelija, neke vrste "ubica" infekcija.

Nedavno otkriće danskih naučnika o ključnoj ulozi vitamina D u aktiviranju T-ćelija pomoćiće u borbi protiv infektivnih bolesti i globalnih epidemija a biće posebno značajno u traganju za novim spasonosnim vakcinama.

Danski istraživači otkrili su da aktiviranje T-ćelija u potpunosti zavisi od vitamina D jer će ostati "uspavane" i potpuno nesvjesne mogućih infekcija ili prijetnji patogenih neprijatelja različitih vrsta - ako u krvi čovjeka nema vitamina D.

"Kad T-ćelija bude izložena napadu stranog patogena, ona aktivira 'signalni uređaj' ili 'antenu' poznatu pod imenom 'receptor vitamina D' kojim traga za ovim vitaminom", kaže doktor Karsten Gajsler, stručnjak Departman za međunarodno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju Univerziteta u Kopenhagenu.

"To znači", precizirao je Gajsler, "da T-ćelija mora imati vitamin D ili će, u protivnom, biti spriječeno njeno aktiviranje a ako T-ćelije na nađu dovoljno vitamina D u krvi, one jednostavno neće biti aktivirane".

Najveći dio vitamina D organizam proizvodi kao prirodni nusprodukt kože izložene suncu, pa otuda i njegovo pomalo pjesničko ime - "vitamin Sunca". On se, takođe, može naći u ribljem ulju, jajima i masnim ribama kao što su losos, haringa i skuša ili se može uzimati kao dijetetski proizvod.

Gotovo polovina svijetske populacije pati od manjka vitamina D te stoga naučnici upozoravaju da problem postaje sve izraženiji jer ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru.

Mnogi eksperti se slažu da da bi mlade žene trebale u organizam dnevno unositi od 800 do 1.000 IUs vitamina (IUs-International unit- međunarodna jedinica za korištenje vitamina).

Ovaj omjer se može lako nadomjestiti pomoću svakodnevnih dodataka jelima, ili korištenjem obogaćene hrane vitaminom D tokom dijete.

Sljedećih pet namirnica su izuzetno bogate ovim vitaminom

Losos

Jedan losos sadrži malo manje od pola dnevnog unosa od procenta koji stručnjaci preporučuju.

Mlijeko

Kravlje mlijeko I mliječni proizvodi su obogaćeno vitaminom D, Jedna čaša dnevno daje 98 IU vitamina D. Mada su i druge vrste mlijeka kao što je sojino, rižino i bademovo bogata ovim vitaminom.

Konzervirana tuna u ulju

Tri sendviča ili salata od tunjevine obezbijeđuje 25 odsto minimuma vitamina D koji treba dnenvo unijeti u organizam.

Jogurt

Sve vrste voćnog jogurta imaju visok postotak ovog vitamina u svom sadržaju.

Riblje ulje

Vitamina D takođe ima u ulju riblje jetre i u ribljem mesu. Nekada su djeca morala uzimati riblje ulje što je bilo vrlo neugodno zbog neugodnog okusa i mirisa, međutim, danas su na tržištu dostupni posebni farmaceutski oblici ribljeg ulja bez neugodnog mirisa i okusa.




Bolovi u Zubu su nesnosni ali postoji jedan prirodni brzo spravljivi lijek pomozi sam sebi bez tableta. Za ovaj recept potrebno vam je jedno čeno Bijelog Luka ( ne mladi luk), celofan ( kesa i sl), malo zavoja. Ovaj lijek 100% će vam otjerati bolove u roku od 15 do 20 minuta a neće vam nimalo naštetiti.
Bijeli luk bobro izgnječite tako da pusti svoj sok, i onda ako vas zub boli na desnoj strani glave tako napravljen luk stavljate nba lijevu ruku odma ispod dlana ruke. Znači uvijek na suprotnu stranu u zavisnosti od bolova zuba tj na kojoj je strani glave bolešljivi zub. Naneste otprlike 5 cm luka u širinu i dužinu, onda prekrijete celofanom tj kesom isl pa zamotate zavojem da vam nebi smetalo i da možete koristiti ruku. Probajte i uvjerite se isami kako bol u zubu brzo nestane..


Netačna je tvrdnja da se ljekovitim biljem mogu liječiti sve bolesti. Daleko smo od toga jer je fitoterapija lišena većih sredstava za razvoj i istraživanje.Govoriti da su biljne droge jedini spasonosni lijekovi neozbiljno je , ali je tačno da bilje može biti odličan lijek koji jača organizam, ne remeti njegove biološke funkcije, a nema štetnih propratnih pojava ili su one minimalne. Pravilno upotrijebljeno mnogo puta spriječi ili izliječi neku bolest koja se čini neizliječivom, no od toga ne treba praviti čudo. Ljekovito bilje nalazi se svuda oko nas, zato mnogi misle da ništa ne vrijedi, pogotovo ako ga sami uberu. Vlada pogrešno uvjerenje da je dobro samo ono što je skupo, što je zaista pogrešno. Obično se smatraju vrijednim razne ljekarije iz najudaljenijih krajeva. Tražiti na drugom kraju zemlje ono što se može naći na dva tri koraka od svojih vrata je zaista besmisleno.
Pokušaji da se ljekovito bilje izbaci iz upotrebe ostali su bez uspjeha, a preko 80% lijekova savremene farmacije spravlja se iz bilja i drugih prirodnih sirovina.
U mnogim slučajevima teško je postaviti oštru granicu između naučne i nenaučne medicine. Čest uzrok za nepovjerenje prema ljekovitom bilju je nestručna izrada, loš kvalitet bilja, neznanje i isuviše mala količina droge koja se upotrebljava pri tome.
Redovna je pojava da se i na pola litra vode stavi nekoliko cvjetova ili listova potrebne droge umjesto 3-4kašike isitnjene biljke ako se spravlja čaj. Mora se voditi računa o tome koji dio biljke se upotrebljava i na koji način je iz njega najbolje izvući potrebne sastojke. Pri liječenju nije važno samo fizičko nego i psihičko stanje. Bolesnik treba tražiti liječenje, ali i sam se mora potruditi za vlastito zdravlje. Neke bolesti dolaze veoma, veoma polahko i prije nego pokažu svoje pravo lice, varaju nas različitim znacima kao što su: nesanica, malokrvnost, tupi neodređeni bolovi, razdražljivost... Pri liječenju se u obzir moraju uzeti starosna dob, zanimanje, spol, uslovi u kojima se živi, dužina trajanja bolesti, navike i opće stanje bolesnika jer nije svejedno kako se pokušava pobijediti bolest. U živom čovjeku nije sve tijelo, niti je sve psiha, a svako razgolićenje psihe je i fizičko razgolićenje i obratno. Neizjednačenost nosi strah od bolesti i nedostatak snage.

Ovaj tekst je iz knjige - S. Šendelja.


Opadanje kose postoji mnogo načina liječenja opadanja kose i neki od tih načina su se pokazali veoma uspješnim. Ovaj način liječenja opadanja kose prirodnim putem je jedan od tih najprirodnijih koji se se pokazali uspješnim. Medom se opadanje kose liječi na sljedeći način;
U zavisnosti od jačine opadanja tj bolesti kose liječenje medom traje od 25 do 35 dana. Važna napomena med mora da bude pravi od čovjeka kojeg poznajete. E ovako obljela mjesta naveče operete sapunom sasušite ta moboljela mjesta kada ste to uradili onda namažete medom oboljela mjesta. Ujutro kada ustanete opet operete oboljela mjesta i postupak opet iznova primjenite drugi dan . Uz mazanje oboljelih mijesta medum med uzimate i unosite u organizam tj jedete dnevno u tri obroka, a količina unošenja nesmije biti ispod 200 g dnevno.
Odlične rezultate daje i propolisova mast na vazelinskoj osnovi i alkoholni ekstrat propolisa. Isperemo obloljela mjesta pa utrljamo jedan od mednih proizvoda tri puta dnevno, ovakvo liječenje traje i do tri mjeseca a rast prve kose tj dlaka se primjeti poslje prvog mjeseca. Ova tri načina liječenja opadanja kose pokazala su se u 89 % slučajeva uspješnim.




Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com