Vrijesak - Satureia montana lamiaceae
Vrijesak je mala drvenasta višegodišnja biljka. Grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima. Vrijesak se uzgaja i kao začin, ima jake, sjajne, uske listove cvjetovi su bjeli sa roskastim završetcima. Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.
Za lječenje kao i za začin  koristi se cvjet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odma po cvjetanju.
Za liječenje cvjet od vrijeska možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje.
Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom i druge monoterpene. Sastav  materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.
Vrijesak svoja blagotvorna dejstva najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se ubičajeno koristi kao okrepljujuće sretstvo zbog svog djelotvornog uticaja na probavu. Koristi se kao sretstvo za umirivanje grčeva u stomaku, vrijesak liječi i gljivične i bakterijske infekcije.
Sobzirom na svoja antiseptička dejstva vrijesak se koristi u spoljašnjoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, ranica u usnoj šupljini, upala usta i grla.
Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog vjeka ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1.
Možete posijati vrijesak  u saksiju ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno.
Za liječenje podrigivanja, nadimanja, proliva:
- napravite čaj od vrijeska odnosno cvjetova vrijeska tako što će te 20 grama cvjetova vrijeska staviti u litar vode koja kuha, skinuti sa temperature ostaviti da odstoji 10 minuta procjediti i piti 2-4 šolje dnevno.
Za liječenje rana na koži i usta takođe možete koristiti gore navedeni čaj od vrijeska.
Za liječenje bronhitisa i cista koristi se esencijalno ulje od vrijeska ali obavezno uz nadgledanje stručnjaka.
Za liječenje glivičnih infekcija potopite pamučnu tkaninu u čaj od vrijeska i držite na oboljeloj koži dva puta dnevno po 30 minuta.
Važna napomena trudnice nesmiju koristiti ljekove od vrijeska.


Tamjan - Boswellia serrata Burseraceae - popularno Indijski tamjan.

Tamjan je porijeklom iz Indije listopadno drvo ima sivu koru koja se sastoji iz ljuspica. Ima duge listove i bjele cvjetove koji su grozdasti.. Smola od tamjana ili kaučuk se kod nas najviše koristi u crkvenim obredima , kao i kod kuća nastojeći da se istjera zlo iskuće po narodnom vjerovanju, ali u svjetu se tamjan koristi još i za liječenje sljedećih bolesti: protiv upala, za iskašljavanje, lječenje disajnih puteva, liječi kožu, vaginalne infekcije, dijareja(proliv), crijevne infekcije, jača cirkulaciju krvi, liječi hemoroide, sedativno dejstvo, smanjuje napetost.


U novijim medecinskim istražvanjima svjetskih stručnjaka koristi se za liječenje tumora naročito na mozgu.
Za lječenje se skuplja smola od tamjana tokom čitave godine, koristi se osušena ili svježa za pripremanje ljekovtog praha i esencija.
Ljekovita smola od tamjana sadrži: triterpenoidnekiseline, razni šećeri, esencijalna ulja, pinen, felandren i seskviterpenski alkoholi.
Smola od tajana za lječenje upala: najbolje je uzimati u kapsulama od 150 mg dva puta dnevno odnosno svakih dvanest sati.


Za liječenje tumora uzimajte takođe kapsule tamjana jer tako se najbolje ograničava unos tamjana, najbolje je piti pod nadzorom liječnika i travara.
Za liječenje disajnih(dišnih) puteva tamjanom: stavite 1 malu kašikicu tinkture od tamjana u litru vode koja kuha, parite se što duže  možete više puta dnevno.
Tinkturu od tamjana možete kupiti ili napravite sami tako sto će te smolu od tamjana staviti u 80% alkohol.
Tamjan možete posijati u svom dvorištu  gdje je vlažno i sunčano.
Važno upozorenje: tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje, i osobe sa visokim krvnim pritiskom, iz razloga sto tamjan jako poboljšava cirkulaciju.
Simptomi koji se mogu pojaviti za vrijeme pijenja tamjana su vrlo tople noge i ruke, ako su ti simptomi i nakn 24 sata nemojte piti tamjan.
Tamjan se najviše smje piti 12 sedmica.


Menstrualne probleme možemo podjeliti u 2 kategorije:
1. amenoreja (izostanak menstracije)
2. dismenoreja (bolne menstruacije)

Amenoreja se javlja kod djevojčica koje se nalaze u periodu kada trebaju da dobiju menstruaciju a to se ne dogodi, ili kod žena kad menstruacija izistane.

Dismenoreja se obično javlja u ranom pubertetu, a sekundarna dismenoreja dešava se kod žena poslje nekoliko godina bezbolnih menstruacija.
Menstrualni problemi se obično javljaju kod mladih djevojaka, akciznih žena, žena pod stresom, kao i kod žena u pred menopauzi.

Simptomi amenoreje:(izostanak menstruacije)
-izostanak menstruacije u pubertetu poznato kao primarna amenoreja
-izostanak menstruacije najmanje tri mjeseca kod žena koje inače imaju redovan ciklus naziva se sekundarna amenoreja.

Simptomi dismenoreje:(bolna menstruacija)
-bolovi u donjem djelu stomaka, često veoma jaki koji se javljaju par sati prije početka menstruacije i mogu trajati do dva dana.
-ponekad su simptomi praćeni dijarejom, mučninom, povraćanjem i nesanicom.
Da bi smo tačno znali koje je vaše oboljenje i šta vas tačno muči mora se ići ljekaru- doktoru, da bi se odradile krvne kontrole, hormonske kontrole, ultrazvučnog pregleda maternice jajnika i štitne žlijezde, tada kad smo sigurni u čemu je problem onda se možete liječiti biljem ako želite.
Jako je loš običaj kod nas da se liječimo napamet bez da se zna tačan uzrok, tako sebi jako možete naštetiti, jer uzimanjem biljaka recimo koje pvećavaju neki hormon koji se treba u datom momentu smanjvati još više će te pogoršati svoje zdravlje, zato budite mudri pa budute sugurni od čega bolujete onda dalje je sve puno lakše.
Zašto nastaju menstrualni problemi?
Primarna anomareja dešava se zbog zakašnjelog puberteta, češće se javlja nasljedno.Vrlo rijetko je to posljedica neke genitalne deformacije.
Sekundarnu amenoreju izazivaju psihološki problemi, veoma intezivno bavljenje sportom, tumor na jajniku ili na štitnoj žlijezdi ili od nekih lijekova koje koristite.
Dismenoreju mogu uzrokovati problemi sa cirkulacijom, razne infekcije, mijomi, endometrioza ili polipi.Najčešći uzroci su hormoni, kada se desi da hormoni previše ili premalo luče. Odnosno prekomjernog lučenjka estrogena i nedovoljnog lučenja progesterona. Probleme sa menstruacijom mogu izazvati i kontracepske tablete, spirale, neki lijekovi i bolesti krvi.

Važno upozorenje kada koristite biljke kod menstrualnih problema koristite samo jednu biljku.

Najbolje biljke za menstrualne probleme su:
Za izostanak menstruacije - hajdučka trava, komin, pelin.
Za bolnu menstruaciju - bjeli glog, hajdučka trava, njemačka kamilica, đumbir, lavanda.
Protiv krvarenja van maternice - kanadska žutika.
Možete od ovih biljaka da sebi kuhate čaj ili koristite esencijalna ulja.
Pokušajte sa vježbama disanja ili možete da vježbate jogu, puno će vam pomoći.


Milioni žena u svjetu pate od pms.
Glavni uzrok pms je povećanje hormona estrogena dva dana pred početak mjesečnice i prva dva dana ciklusa, pojavljuju se simptomi pms-a.

Simptomi kod pms-a: 
- osjetljive i otečene grudi
- nadutost donjeg djela stomaka, moguć lagan bol
- poremećaj kod urinarnog trakta
- sklonost debljanju
- otečene ruke i noge , izražajne vene
- sklonost brzoj promjeni raspoloženja ( plač, depresija, razne nervoze, glavobolja itd. )
- nesanica, pospanost, smanjena koncentracija
- gubitak apetita i problemi sa libidom.
Kod liječenja predmenstrualnog sindroma - pms biljem - prirodnim putem  jako je važna kada koristite neku biljku da koristite samo tu jednu biljku.

Gospin plašt - tinktura za pms - liječenje:
omjer 1:4 u 25% alkoholu, uzimajte do 30 kapi razblaženih u malo vode tri puta dnevno.

Lavanda za liječenje pms-a: 2-3 cvjeta stavite u 2 dl vode koja kuha skinite sa temperature i ostavite da odstoji 10 min, Procjedite i pijte  2-5 šolja na dan.

Lipa  za liječenje pms-a: stavite 5 g cvjeta od lipe u 1l vode koja kuha, kuhajte lagano 5 minuta a zatim procjedite i pijte, najbolje pred veče.

Za liječenje bola u dojkama kod pms-a,  uzimajte naćurak u prahu najbolje kapsule od 500 mg dva puta dnevno deset dana prije menstruacije.


Tri hormona od kojih zavisi mjesečni ciklus koji nas kontrolišu:



Ako je sa hormonima sve uredu funkcionišu na sledeći način:

- Estrogen
Ovo je zajednički naziv za najvažnije ženske polne hormone koji pomažu sazrevanje jajne ćelije i učestvuju u ovulaciji. Od estrogena, između ostalog, zavise debljina  naše kože, jačina kostiju i raspoloženje.

- Progesteron
Hormon žutog tela preuzima glavnu ulogu u drugoj polovini ciklusa. On priprema matericu za trudnoću. Ukoliko ne dođe do oplodnje, nivo progesterona ponovo opada.

- Testosteron
Ovo je muški hormon koji, međutim, u manjim količinama proizvode i žene. On utiče na seksualno zadovoljstvo, važan je za rast i očuvanje mišića (srce, materica) i ukoliko je potrebno smanjuje nivo holesterola u krvi kod čovjeka.

Biljke koje dovode do harnonije rada hormona su: bjeli glog, hajdučka trava, njemačka kamilica, đumbir, naćurak, lipa, gospin plašt, konopljika, aloja vera, neven, i naravno kao jako bitan sastojak svih ovih biljaka u spravljanju lijekova i melema jeste i svinjska mast. U narednim postovima će mo opisati liječenje svake pojedinačne smetnje vezane za hormone i njihove hormonske promjene i bolesti vezane za hormone.

Želimo vam dobro zdravlje i dug i sretan život uz naše savjete.


Origano - Origanum vulgare lamiaceae.

Origano je višegodišnja biljka raste od 40 do 80 cm, raste širom evrope, cvjeta od jula do septembra u cvjetovima je obilje nektara za pčele, ijako je jako ljekovita koristi se jako puno u kuhnji kao začin.
Najbolje branje origana jeste čim počne cvjetati početkom jula. Nadzemni djelovi origana suše se odma i koriste se za čaj i dobivanje esencijalnog ulja. Origano je bogat flavonidima, a esencijalno ulje sadrži rtimol i karvakol, koji imajo antiseptičko i antispazmolitično dejstvo.
Dokazano je da sposobnost timola i karvakrola u esencijalnom ulju origana djeluju protiv bakterijiskih i gljivičnih infekcija. Esencijalno ulje vrlo je jako u borbi protiv Candida albicans, koja izaziva vaginalnu infekciju - traš. Esencijalno ulje origana je idealno za liječenje urinarnih, plućnih i crijevnih infekcija, a poznato je po svom opuštajućem svojstvu za čovjeka.

Čaj od origana je odličan lijek protiv bronhitisa i kašlja.
Čaj od origana i sam origano kao začin u jelu je lijek za vjetrove i nadutost stomaka, kao i grčeva u stomaku.
Ulje od origana je dobro za masažu i smanjuje reumatske bolove.
Origano raste iz sjemena možete ga posijati u jesen u saksiju i držite na svjetlom mjestu nemojte previše zalivati.

Za liječenje gasova-vjetrova i nadraženog stomaka: čaj od origana, stavite 20 g osušenog origana u litar vode koja kuha, skinite i poklopljeno držite 10 minuta, zatim pijte po jednu šolju poslje obroka.
Origano za bronhitis i kašalj: skuhajte na isti način čaj kako je gore navedeno i popijte u toku dana što toplije možete.

Spoljna upotreba kod reumatskih bolova i glavobolje: potopite 100 g origana u 500 ml zagrijanog maslinovog ulja i ostavite da odstoji 30 min, procjedite i nanesite na bolni mjesto.

Važna napomena: nikad nemojte esencijalno ulje od origana da uzimate oralno može da vam nadraži sluzokožu. Trudnice i dojile najbolje da ne koriste origano ili da ga koriste u vrlo malim količinama jer origano nadražuje maternicu.


Orah - juglans regia juglandaceae
Porijeklo mu je iz Andolije, orah u današnje vrijeme uspjeva širom Evrope. Raste do 25 metara visine, sa velikim širokim stablom i velikom krošnjom. Početkom proljeća duge rese - muški cvjetovi, vise sa prošlogodišnjih grana, a nove imaju male zašiljene ženske cvjetove. Plod drvenasti orah ima gladak omotač koji dok sazrijeva mjenja boju od zelene do smeđe.

Za liječenje koristi se i plod i list oraha. List oraha za liječenje bere se u junu i julu i brzo suši na temperaturi od 40 c. Osušeno lišće se koristi za pripremu infuzija, tinktura i tečnih ekstrakata.

Listovi oraha su puni ljekovitih tanina, sadrže i naftakvinon, juglon, i flavonoide(hiperozid i kvercetin) zajedno sa askorbinskom kiselinom i esencijalnim uljima.

Zbog svog izgleda plod oraha podsjeća na mozak čovjeka , tradicijonalno se vjeruje da poboljšava cirkulaciju i koncentraciju, što je i tačno. Ali najača orahova ljekovitost potiče iz njegovih listova koji sadrže astringent, ljekovite tanine i antibakterijski juglon. Ljekovi dobijeni iz listova oraha koriste se za liječenja dijareje i crijevnih infekcija, a poznato je da jačaju imunitzet i poboljšavaju cirkulaciju. List oraha može da poveća količinu proteina, keratina kojeg ima u površinskom sloju kože, zato je djelotvorno sretstvo u liječenju akni, ekcema i bubuljica.
Orah možete posaditi mlado stablo ili posijati sjeme jedan orah u rastresito plodno kiselo zemljište. Najbolje na mjesto gdje je stalno sunčano.
Oralna upotreba:
za liječenje dijareje, poremećaja prouzrokovanim bakterijama u intestinalnom traktu.
Čaj - infizija: stavite 10 grama osušenih listova oraha u 1 litar vode koja kuha, ostavote da odstoji 15 minuta a zatim procjedite. Pijte 3-5 šolja dnevno.

Spoljna upotreba:
za liječenje akni, ekcema, kožnih infekcija i bubuljica kreme, gelovi, sapuni koji sadrže 1-3 posto tinkture ili tečnog ekstrakta. Jedan od preparata nanesite na oboljelo mjesto.
Nije poznato neželjeno dejstvo od lijekova od oraha.


Kostrika - Vaprina lijek za vene i noge.
Kostrika je nizak drvenasti žbun koji raste na zapadnim djelovima većinam listopadnih šuma.
Engleski naziv butchers broom - zimzeleni listovi, ustvari nisu listovi nego proširene stabljike. U proljeće se u sredini svakog lista javljaju maleni bjeli cvjetovi koji se u jesen razvijaju u crvene male bobice slične trešnjama. Svaki list na vrhu ima šiljak. Kostrika dostiže visinu do 50 cm.

Djelovi kostrike koji se koriste za liječenje su:

Čvorasti rizomi - korjeni, koji su sivi sa prstenastim brazdama, iskopavju se u jesen. Kad se osuše melju se u prah ili se pretvaraju u ekstrakt. Rizomi se koriste u tabletama, kapsulama, napitcima i kremama.
U aktivne ljekovite komponente kostrike spadaju supstance poznate pod nazivom steroidni saponini. Imaju protiv upalna svojstva, blagotvorno djeluju na vene i poboljšavaju cirkulaciju nogu.
Kada se upotrebljavaju oralno, saponini iz kostrike skuplaju površinske krvne sudove ( vene blizu površine kože) kapilare.Kostrika se preporučuje za bolne ukočene i otečene noge. Može da ublaži probleme sa venama s predmenstrualnim sindromom i uzimanjem kontraceptivnih pilula. Korijen kostrike je blag leksativ i lijek protiv grčeva. Ima i dijuretična protivupalna svojstva.
Možete da je gajite i u svom cvjetnjaku tako sto će te je posijat iz sjemena crvenih bobica ili da presadite korjen, možete kostriku da koristite za ukrašavanje raznoraznih buketa cvjeća.

Doziranje - oralna upotreba 

Za liječenje predmenstrualnih tegoba, ukočenih i bolnih nogu, proširenih vena, hemoroida, grčeva i edema - jednu kapsulu dnevno od 50 miligrama, ako sami sušite pola male čajne kašikice.
Spoljna upotreba:
za liječenje bolnih i odtečenih nogu, proširenih vena, utrljajte na noge jednom dnevno prema upustvu, počevši od stopala prema butini.
Važno upozorenje: dojilje i trudnice nesmiju koristiti kostriku, prevelika doza može izazvati povraćanje i snižavanje krvnog pritiska, Kostriku netreba koristiti zajedno sa momoaminskim oksidaznim inhibitorima - antidepresivima, ljekovima za povišen pritisak ili uvećanu prostatu.


Bjeli luk - dug i zdrav život.

Višegodišnja biljka, sije se u jesen ili u proljeće na sunčano mjesto, češnjevi se posade iz čečnja nastane glavica koja se sastoji od desetak češnjeva, sa dugačkim sabljastom listovima. Bere se julu mjesecu i suši se na prozračnom mjestu, najbolje je glavice saplest u pletenicu i objesit na prozračno mjesto.
Ako sami uzgajajte bjeli luk molim vas da koristite samo prirodna gnjojiva, tako je najbolje i najzdravije.

Glavni sastojak  bjelog luka je sumporno jedinjenje alicin, koje seoslobađa drobljenjem svježeg bjelog luka. Na taj način proizvode se ostali sulfidi, koji se javljaju kad zdrobljena lukovica oksidira na vazduhu. Lukovica bjelog luka sadrži i fenole koji djeloju antiseptično i antiinflamatorno kada se uzimaju oralno, sadrži i flavonoide poznate po tome što spriječavaju razvoj kancerogenih ćelija.

Bjeli luk se od davnina koristi protiv parazita, bjelim lukom se liječe crijeva, problemi sa disanjem, sve smetnje kod varenja. Bjeli luk može da spriječi i izliječi mnoge infekcije, najači podizač imuniteta. Bjeli lik ostavlja neprijatan miris u ustima jer sumpor u njegovom sadržaju brzo isparava, miris će nestati ako prožvačete malo svježeg peršuna.
Bjeli luk smanjuje masne naslage na zidovima krvnih sudova i može da spriječi zakrčenje arterija.
Reguliše cirkulaciju i spriječava zgrušavanje krvi, čime sprječava nastanak srčanog napada. Može da proširi koronarne krvne sudove, da spriječi anginu i snizi krvni pritisak.
Preporučujem svako jutro jedan češanj  bjelog luka da pojedete uz doručak bar 40 dana možete malo pauzirat pa opet sve tako ponavljati, jer nema dokaza o bilo kakvim negativnim dejstvima za bjeli luk.
Napomena: u slučaju da koristite ljekove protiv zgrušnjavnja krvi pitajte ljekara dali da jedete bjeli luk da se nebi desilo da nerazrijedite krv previše, isto se odnosi i na osobe koje se trebaju operisat.



Čičak osim toga što ga u narodu smatraju za korov je veoma ljekovita biljka. Čičak je u najšoj zemlji dobro svima poznata biljka i raste svugdje. Sastojci u korijenu čička popularno se nazivaju inulin, korjen čička kada ga stavimu u usta i žvačemo je slatkast. Korijen čička koristi se kod gljivica ali i bakterija, listovi čička u sebi sadrže arktiopikrin, to je gorka specifična supstanca koja mu daje specijalni okus.

Čičak po tradiciji medicine koristi najviše za prečišćavanje krvi, kao i za lječenje psorijaze i ekcema. Kašasti oblog od lista koristio se za ublažavanje bolova zglobova nastalih od reume. Koristi se za lječenje oboljenja kože, postoje razne kreme kao i losioni za lječenje ispucale kože i ogrebotina i kod ujeda insekata, korijen se koristi i kod čireva  i za čišćenje organizma od toksina i drugih otrova, snižava nivo šećera u krvi, koristi se i kod mensturalnih problema.


Djelovi biljke koji se upotrebljavaju za lječenje:

Korijen čička (sivkasto smeđe boje a sa unutrašnje strane je tvrd i bjelkast).
Listovi čička (široki, zeleni, hrapavi)

Korijen čička se najviše koristi za pravljenje ekstrata i praškova, lišće se koristi za čajeve.

Recept čaja za lječenje bolesti kože (akne, bubuljice, čirevi, prištevi):

U litru vode koja ključa stavljate 6 grama suvog lišća čička, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta i pijte dva puta u toku dana.

Kapsule od čička (prah):

Kapsule uzimajte po jednu prije jela (doza kapsula u toku dana može biti i do 5 komada)

Za spoljnu upotrebu čičak se koristi kod lječenja ekcema, svraba, ispucale kože, ogrebotina, ujeda insekata i čireva koriste se kreme, melemi i losioni. Kreme, meleme i losione nanosite na oboljelo mjesto prema uputstvu proizvođača ili osobe koja vam pravi ljek.

Važno upozorenje - Ne davati djeci ispod 15 godina, trudnicama, nekoristiti ga ako imate dijareju.

Želimo vam brz oporavak....


Bjeli i žuti lokvanj - Nymphaea alba, Nuphar luteum Numphaeaceae.

Bjeli i žuti lokvanj su vodene biljeke s listovima koji plutaju, s potopljenom stabljikom i rizomima koji ih drže vezanom za dno jezera. Cvjetovi lokvanja su sladunjavog mirisa sa listovima okruglastog oblika koji ih drži na površini vode.
Djelovi lokvanja koji se upotrebljavaju za liječenje su: cvjetovi i rizomi koji se beru kada su umrtvljeni, suše se i koriste za pravljenje infuzija i esencija.
Hemijski sastav lokvanja: 
- rizomi sadrže seskviterpenoidne alkaloide ( nufarin, nimfein, nufakristin, tiobinufaridin ), astringentne tanine, flavonoide i vitamin C.
Lokvanj se upotrebljava za:
Bjeli lokvanj ima sedativna dejstva te ublažava dijareju i zapaljenje crijeva. Može da smanji krvni pritisak.
Žuti lokvanj tradicijonalni poznati lijek zvan razarač ljubavi, dugo se koristi u napitcima i likerima za smanjivanje  seksualne želje i uspavljivanje.
I bjeli i žuti lokvanj imaju sastojke koji sadrže zajedničke sastojke za smnjenje libida - seksualne želje.
Lokvanji se koriste za liječenje zapaljenja kože, usta i grla, kao i ublažavanje nazeba. Žuti lokvanj koristi se u liječenju vaginalnog sekreta i gljivičnih infekcija.
Lokvanje možete uzgajati tako što će te na dubini do 45 cm postaviti rizom, voda treba da bude jezerska bilo da je umjetno jezerce ili prirodno,
Oralna upotreba - priprema i doziranje


Bjeli lokvanj za liječenje pretjeranog seksualnog nadražaja, odnosno libida i dijareje infuzija: stavte 5 g osušenih cvjetova i 300 mil vode koja kuha. Ostaviti da otstoji 30 minuta, procjedite i pijete 1-3 šolje dnevno.
Esencija od bjelog lokvanja: stavite 5 g osušenog korjena u 250 mil vode koja kuha, kuhajte 20 min. Pijte 1- 2 šolje dnevno.
Žuti lokvanj koristite po preciznim uputama stručnjaka!
Esenciju pripremite isto od žutog lokvanja kao i od bjelog. Za liječenje oštećene kože, ispucale kože, opekotina od sunca, jakog osipa. Oblogu koristite tako što će te potopiti pamučnu tkaninu u esenciju i nanosite na oboljelo mjesto 4-6 puta dnevno.
Važna napomena: liječenje i bijelim i žutim lokvanjom mora biti pod nadzorom strčnog herbaliste jer prevelika doza u dužem liječenju može dovesti do potpunog gubitka spolnog nagona ili libida.


Porjeklo bijelog gloga potiče iz SAD, raste u velikim šumama, na suhim obroncima planina. Bjeli glog je pun grozdova bjelih cvjetova i iz tih cijetova rastu bobice koje su plavo crne boje. Djelovi koji se upotrebljavaju su: kora stabla ( guli se u proljeće i u ljeto), kora korijena. Koru sa korijena skodamo samo u jesen jer tada je ljekovita. Od kore se pripremaju čajevi, ekstrakti i tinktura. Kora u sebi sadrži bioflavonoide (oni zidove kapilara čine jakim), antivirusne i antiinflamatorne triterpene i organske kiseline. Sadrži i tanine kao i kumarin skopoletin ( oni služe za opuštanje mišića maternice).
Bjeli glog se upotrebljava za sljedeće tegobe: smanjivanje bolova prilikom mensturalnog ciklusa, sprječavanje velikog krvarenja prilikom mensturalnog ciklusa, protiv kolika i drugih abdominalnih grčeva, protiv upala, protiv zgrušavanja krvi, protiv čireva u želudcu, za oštećenja tankih kapilara kože (sitni izlivi krvi ispod kože, modrice i hemoroidi), protiv visokog krvnog pritiska.
Za lječenje bolesti kapilara kože, poremećaja vena, hemoroida, grčeva maternice i bolne mensturacije priprema se čaj na sljdeći način: U pola litre kipuće vode stavite tri kašikice kore i ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite i pijte 1 do 3 šolje u toku jednog dana.
Tinktura od bjelog gloga se pravi na sljedeći način: Jednu trećinu kore stavimo u alkohol jačine 20 do 27 stepeni. Pijete po 20 kapi kojih sipate u čašu vode, piti tri puta na dan poslje jela.
Važna napomena - Nikako ne koristiti bjeli glog u isto vrijeme sa ljekovima protiv zgrušavanja krvi.


Biljke se koriste za pravljenje veoma velikog broja medicinskih ljekova. Jedni ljekovi se prave za spoljašnju upotrebu a drugi za oralnu upotrebu. Pravljenje ljekova sami sebi nije teško ali može da zahtjeva mnogo vremena. U daljem poisanju vam dajemo uputstva kako da sami sebi kod kuće napravite biljne ljekove.

Čajevi - čajevi su sami po sebi blagi ljekovi u kojima se koristi cvijeće, listovi, stablo i korijen biljke. Najbolje je čajeve praviti od svježe biljke i praviti čajeve svježe svaki dan. Doza čaja koja se koristi za jedan dan je tri šolje čaja, ova se doza može povećati u zavisnosti od jačine bolesti. Čajevi se mogu koristiti vrući ali i hladni u zavisnosti od oboljenja.

Priprema čaja:
Stavite količinu biljke ili bilja u posudu koja je prdhodno zagrijana, posuda ne smije da bude od metala ( posuda treba da je od stakla ili porculana). U tu posudu sipajte vodu koja je prokuhala i odstojala 30 sekundi. Ostaviti čaj 10 minuta (ili više zavisi od čaja koji koristite) da odstoji poklopljen. Kada smo sve uradili procjedite čaj i pijte uvijek polako gutljaj po gutljaj, čaj je najbolje zasladiti medom.

Priprema sirupa od biljke ili biljaka: sipajte čaj ili esenciju u staklenu posudu, čaj treba da se kuha naj manje 10 minuta a esencija jedan sat. Poslje toga dodajte šećer ili med i zagrijavajte sve dok se ne rastvore, zatim skinite tu smjesu sa peći ili ringle i ostavite da se ohladi. Sirup sipajte u predhodno sterilisane staklene boce ili flaše. Staklene boce označite tako da znate šta se nalazi u njima, flaše obavezno začepiti plutom ( u sirupu može da dođe do fermentacije i ako je ztavorena običnim čepom može da pukne).

Priprema rasvora za inhalaciju: staviti u staklenu zdjelu ili sud jednu do dve kašike suve biljke ili biljaka, prelijte to sa uzavrelom vodom. Iznad te posude se nagnite i pokrijte nekim platnom, udišite tu paru dok se god voda ne ohladi. Inhalaciju ponovite od dva puta ili više puta u toku jednog dana po potrebi.

O pripremi obloga mislimo da netreba da detaljišemo i svi već znamo kako se priprema i stavlja oblog.

Želimo vam brz oporavak uz prirodne ljekove...



                                                   Ananas - ananas comosus

Porjeklom je iz Južne Amerike, ananas je višegodišnja biljka sa velikom stabljikom koja može da dostigne  visinu od 1 metar. Listovi su debeli i bodljikavi u obliku koplja. Iz crvenog lista na vrhu stvara se plod sa srcenim i žutim bobicama.
Ananas je najbolje jesti svjež ili piti svježe iscjeđen sok.
Stabljike ananasa se skupljaju odma poslje branja ananasa ljeti.
Plod ananasa se može sušiti i praviti prah od ananasa da bi se pakovao u obliku kapsula.

Plod i stabljika ananasa sadrže enzim bromelain, koji ima proteolitsko dejstvo ( razlaže proteine ).Poznato je da plod sadrži vitamine A i C.

Ananas se upotrebljava zbog svojih ljeokovitih svostava zasnovanih na bromelainu.
Ovaj enzim razlaže proteine, djeluje protiv upale i iscjeljuje.
Propisuje se u liječenju otoka nastalih poslje povreda ili hirurških zahvata.
Bromelain sprečava sintezu uzročnika upale i agregaciju krvnih pločica, može da se udruži u ljičenju tromboze kod čovjeka. Nezreo plod ananasa poboljšava apetit i efikasno je sretstvo protiv loše probave. Zreo pod smanjuje želutčanu kiselinu i nadutost stomaka. Vlakana u sastavu ananasa utiču na redovnu stolicu, a vjeru je se da je lišće ananasa odlično sretstvo za regulisanje zakašnjele i izostale menstruacije, kao i za menstrualne bolove.

Za lječenje slabe proave - ako imate kapsule (500 miligrama) ananasa, treba da ih uzimate ujutro i uveče po dvije sa vodom.
Ako imate slabu probavu tj rad a nemate kapsule nego čisti sok od ananasa, onda pijte čisti sok po jednu čašu dnevno.
Ananasu pogoduje tropska klima. Naj bolje uspjeva u zagrejanim staklenicima s kontrolisanom temperaturom.

Upozorenje _- Ananas ni sok od ananasa se ne daje djeci koja su mlađa od 6 godina starosti, uzimanje ananasa u prevelikim količinama može da izazove bol, dijareju i alergiju, trudnice nesmiju uzimati sok od anansa u prevelikim količinama (mogućnost izazivanja kontrakcije maternice), netreba uzimati ananas istovremeno sa antikoagulantima.

Želimo vam dobro zdravlje uz naše savjete...


Čempres raste na alkalnom kiselom i rastresitom zemljištu. Obožava mjesta gdje sunce direktno sija na njega, ali isto tako voli da je to mjesto zaštićeno od vjetra.
Čempres je diruetik i antiseptik ali djeluje i antispazmolitično, sa obzirom na ovo njegovo djelovanje koristi se i za umirivanje kašlja. Odlično lječi sve vrste poremećaja u radu vena. Obično tj najčešće se preporučuje za lječenje hemoroida i varikoznih vena. Šišarke čempresa sadrže u sebi: dimerne proantocijanidine (njihova uloga je da učvršćivaju vene i samim tim poboljšavaju cirkulaciju krvi), esencijalno ulje, diterpenične kiseline. Čempres u lječenju bolesti se još kombinuje sa divljim kestenom i hamamelisom.

Dijelovi Čempresa koji se upotrebljavajuza lječenje:

Šišarke se beru dok su mlade i zelene, koristimo ih za pravljenje čajeva, praška za kapsule, teblete i razne rastvarajuće napitke. Može se koristiti i za spravljanje gelova ali i maza za spoljnu (vanjsku ) upotrebu. 

                                                         Recepti od Čempresa

Recept od Čempresa za lječenje hemoroida i varikoznih vena (razne bolesti vena): jednu kašikicu (kafenu) dobro isitnjenih šišarki stavite u jednu čajnu šolju kipuće vode, sačekati 20 minuta i piti. Najbolje je piti dnevno od 3 do 5 šolja čaja pre obroka ili između obroka.

Ako ste kupili kapi ili si napravili kapi, stavite od 30 do 50 kapi napitka u malo vode i pijte dva do tri puta dnevno.

Recepti od Čempresa za spoljnu upotrebu gelovi i maze: pomiješajte 2 do 5 kapi napitka za rastvaranje od čempresa u osnovno ulje, sa tom smjesom mažite (utrljavanjem) oboljelo mjesto.

Važno - Čempres nikako ne treba da koriste dojilje i trudnice.


Ionizirana voda je naj moćniji antioksidans na svijetu. Ovaj super jaki antioksidans usporava starenje, ubrzava mršavljenje, uništava stanice raka, spriječava dijabetis, pojačava imunološki sistem kod čovjeka, povećava apsorpciju vitamnina i minerala u tijelu čovjeka, lječi hronične bolesti i odovorna je za mnoga čudotvorna izlječenja teško izlječivi ili neizlječivi bolesti kod ljudi. Ovo su samo neke od mnogih bolesti koja ova super voda lječi. Sve fungcije u tijelu proizvode otpadne proizvode i otrove koji su štetni za tijelo. Ioniziranom vodom čistimo sve unutrašnje organe od kiselih otpadnih proizvoda i otrova tako da možete postići savršeno zdravlje.

Šta je Super Ionizirana Voda (Super Ionized Water)?

Ova super voda je ustvari voda sa tri dodatna elektrona u vanjskim orbitama (omotaču).
Svi naučnici i fizičari i hemičari svijeta su proučavali ovu vodu nekoliko posljednjih godina, i sve su to držali u tajnosti do sada. Niti jedan od svih naučnika svijeta, hemičara, fizičara, nemože objasniti kako se to događa iako vide ioniziranje vode svojim očima. Oni neznaju, jednostavno nemogu da shvate. Na vrhu proučavanja reakcije ove vode, naišli su na neke stvari koje još nisu objavili u javnost. Sve što mogu reći je da se čini kao da ova super voda ima svijest, kao da je živa i da zna šta radi. Ako uzmete sijalicu i presiječete kabal tako da dve žice stavite u ovu vodu vidjećete kako sijalica gori (daje svijetlo). To nikada nije viđeno prije, to je nemoguće po svemu što se do sada zna. Ova voda je dar svijetu od Sufijskog učitelja i majistora.
O cijeni ove supr pametne vode za više informacija e-mail: info@earthtransitions.com.
Ova voda je nadmašila sve druge poznate do sada naj jače antioksidanse u zaštiti i oporavku slobodnih radikala u živim stanicama. O ovoj vodi mogli bi još da pišemo u beskraj ali smo se potrudili da vam ukratko predstavimo naj noviji ljek za sve bolesti.

Želimo vam brz oporavak uz prirodu.


1. Prokuhati tri litre vode i u prokuhanu vodu staviti 15 grama cvjeta kamilice. Glavu pokriti peškirom i pariti iznad posude. Tako se pariti što više i što više je moguće udisati na nos. Poslje parenja treba se što bolje umotati i odmarati. Postupak ponoviti tri večeri zaredom. Četvrte večeri prokuhati 3 litre mlijeka i nad njima se pariti. Poslje ovakve vrte liječenja sinusi bi trebali procuriti i iscuriti sve sto je stvaralo dugotrajnu upalu. Ako niste uspjeli od prvi puta, postupak ponovite i rezultat je vrlo uspješan.

2. Skuhati blag čaj od cvjeta kamilicei procjediti ga. Ovaj čaj ušmrkavati u nos tri puta dnevno. Pri tom čaj jako ušmrkavati a zatim nos i sljepočnice trljati sve dok se ne osjeti da vazduh prođe kroz uši.

3. Ukapajte nekoliko kapi srebrene vode u nos pa uvlačite u nos što više možete, ponavljajte 3 puta dnevno.




Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com