Brokuli neki ga zovu i kupusov cvjet ima mnogo ljekovitih vitamina i minerala, sadrži čak 12 antikancerogenih i antioksidativnih supstanci  ublažavajući i sprečavajući veliki niz bolesti.

Brokuli je zeljasta biljka iz porodice kupusa koristi se u mediteranskoj kuhnji još od 16 vjeka. Prvo se pojavijo u Italiji a otad se koristi širom Evrope, najviše se koristi u supama i salatama termički obrađen.

Tvrdi se da brokuli ima najefikasnija ljekovita svojstva ako se kuha na pari ili vrlo kratko kuha ili prži.

Brokuli je najzdravije povrće, ima vrlo male kalorijeske vrijednosti 28 kalorija na sto grama idealan je za dijete. Brokuli ima puno vitamina A, B, C i E kao i minerala poput kalcijuma, kalijuma, cinka, magnezijuma, fosvora,  natrijuma, gvožđa i selena.
Brokuli je dobar izvor hroma jer pomaže u regulaciji šećera u krivi i tako je idealan za dijabetičare.
Bogat je folnom kiselinom i provitaminom A, odnosno betakarotenom koji je blagotvoran za kožu.
Brokuli se nalazi na vrhu liste povrća koje uništava zloćudne ćelije i preporučuje se kao prevencija u ishrani.
Svakodnevno korištenje brokulija u ishrani spriječava malokrvnost, podstiče obnovu crvenih krvnih zrnaca a istovremeno snižava krvni pritisak. Obilje biljnih vlakana u brokuliju poboljšava varenje i razmjenu vode u organizmu.
Obavezno u svoju ishranu ubacite i brokuli i poboljšajte svoje zrdavlje, i ako ste zdravi jedući brokuli će te osvježiti svoj organizam.


This entry was posted on 00:57 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com