Gliva Kombuša
Kombucha
Čajna gljiva
Indijska gljiva
Kineska gljiva 
Ruska gljiva

Ova gljiva ima jako puno naziva što govori o njenoj rasprostranjenosti širom svijeta.
Jako je stara a koristi se vjekovima unazad.
Gljiva kombuša je kao prozirna membrana koja živi u čaju na površini tečnosti i tako se razvija otpuštajući svoje ljekovito svojstvo u čaj u kome živi.

Jako bitne stvari da bi kombuša živjela su:

Posuda u kojoj stoji u čaju mora biti od stakla.
Dok glivu prebacujete iz starog u novi čaj smjete je dodirivati samo rukama i stvarima od stakla i porculana, može i plastika al ne preporučujemo.
Posuda u kojoj stoji Kombucha se pokriva pamučnom prozračnom krpom nikako hermetičkim poklopcem, znači mora imati kisika.
Posuda u kojoj se nalazi kombuša mora biti na svjetlom i toplom mjestu.

Priprema kombuše i čaja u kojem živi:

Lagano izvadite gljivu na porculansku podlogu najbolje zdjelica u koju ste dodali 10% čaja u kojem je bila 10 dana.
Zatim preostali čaj procjedite kroz gazu u staklene flaše i ostavite u frižider i koristite po potrebi.
Operite staklenku-teglu poklopite da se suši dok vi skuhate novi čaj možete skuhati zeleni ili crni čaj, može i čaj od hibiskusa, moja najbolja kominacija crni i zeleni čaj zajedno, čaj skuhate sa sto grama šećera na teglu od pet litara i to je idealan omjer. Šećer je bitan sastojak za život gljive da bi došlo do vrenja koje je potrebno i tako gljiva po pravilu ostaje na površini tečnosti, ako i potone digni će se na površinu u roku 12 sati ako se to ni tada nedesi dodajte još jednu kašiku šećera.
Kada se čaj ohladio na sobnu temperaturu naspite ga u teglu i polako spustite gljivu na površinu tečnosti i dodajte onaj 10% posto u teglu iz zdjelice. Prekrijte gazom i stavite gumicu preko ruba.
Ako ste već par puta mjenjali čaj vaša gljiva već ima dosta slojeva, odvojite jedan ostavite sebi, a ostale možete pokloniti svojim bljižnjima ili nekom kome je već potrebna stim da u zdjelu u koju ste odvojili za dati sipate malo tečnosti u kojoj je gljiva bila.
Najbolje je da pijete po jednu čašu od 2 deca tri puta dnevno, mada će te svremenom i sami ustanoviti kako vam odgovara.

Gljiva kombuša lječi puno toga evo neki dokazanih bolesti koje lječi:

Sve psihomatske bolesti - stres, depresija, strah, uznemirenost, nesanica itd
Sve probavne smetnje i smetnje varenja znači kompletan stomak.
Sprječava nastanak kamenaca u žuču, bubrezima, i jetri.
Skida masnoću odnosno holesterol u krvi.
Reumatske bolesti svih vrsta.
Bolesti srca.
Preventiva za PMS.
Upale mišića.
Kod kancerogenih oboljenja bilo koje vrste.
Gljiva kombuša je kao bonba za popravak imuniteta.

U sportskim centrima se koristi za rehabilitaciju sportaša kod napornih treniga usljed čega dođe do raznih upalnih stanja mišića gdje se stvara mlječna kiselina i taloži se na glavnim pregibnim zglobovima, tada se napitak od kombuše aktivira u prigrožđanu kiselinu i na taj način mlječnu kiselinu iskoristi kao enegiju jednostavno je pojede za dobrobit organizma.

Ako je ova gljiva poznata kao ljek u svjetu već 2000 godina ko smo mi da sumnjamo, pomozite sebi pa je poklonite nekome kao znak prijateljstva i želje zdravlja svojim bližnjim i prijateljima jer se to tako radi već vjekovima.
Napomena: znaju se desiti blage mučnine pojedicima kao znakovi alergija i slično ako su vaši simptomi takvi smanjite količinu dok se vaš organizam ne navikne na čaj od kombuše, ako se ti simptomi nastave najbolje da prekinete uzimanje.
I ni u kom slučaju gljivu ne dodirujte bilo kakvim metalima.


This entry was posted on 05:01 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 komentari:

    Unknown kaže...

    Gdje se može naći gljiva kod nas i kako se zove po hrvatski? L.P.

  1. ... on 11. siječnja 2021. u 00:05  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com