Mijom(miom) je dobroćudni tumor maternice koji se sastoji od grupe mišića i vlaknastih tkiva i polako raste u zidu maternice. Mijomi mogu biti mali kao zrno i veliki kalo lopta. Mogu se pojaviti pojedinačno ili nekoliko odjedamput na različitim mijestima maternice. Mijomi su ozbiljna zdravstvena opasnost i najčešće nemaju simptome dok ne narastu.
Mijome će te otkriti ginekološkim pregledom iz istog i sličnih razloga trebate redovno ići na ginekološke preglede. Ako mijom naraste može da nagriza sluzokožu maternice i da izaziva duge i obilne menstruacije ili krvarenje između menstruacija. Ako iz mjeseca u mjesec gubite previše krvi možete postati anemični, osjećati umor i teško disanje.
 Simptomi mijoma  mogu se javiti u vidu grčeva i tupe boli po donjem djelu stomaka, neprijatnog pritiska na donjem djelu leđa i butina naročito tokom menstruacije.
Ako imate mijom može doći i do zatvora(gubitak stolice) i četog mokrenja(mijom pritiska crijeva i mokračni mjehur).
Veoma oskudna menstruacija(veliki mijom blizu grlića maternice).
Još jedan vrlo čest znak mijoma bol pri polnom odnosu.
Tačan uzrok mijoma je zasad nepoznat ali se sumnja da je moguće povezanost sa viškom estrogena. Estrogen potiče rast mijoma, naročito tokom trudnoće. Estrogen proizvodi masne ćelije pa su mijomi češći kod debljih - gojaznih žena.. Povezanost estrogena sa mijomima upućuje i na to da nakon menopauze  osoba koja je imala mijom najčešće se suši smatra se zbog manjka estrogena. Na mijome dosta utiču tablete koje sadrže hormone.
Prevencijom protiv mijoma možete tako što će te smanjiti tjelesnu težinu na granicu normale, Uzimajte što manje masti i životinjskih bjelančevina, umjesto njih uzimajte biljne bjelančevine i vlakna. Takva ishrana može da smanji postojeće mijome  i sprječiti da uopšte do njih dođe tako što smanjujete količinu estrogena u organizmu.
Što više se bavite sportom. Žene sportašice imaju vrlo nizak estrogen zbog velike količine kretanja.
Izbjegavajte bilo kakav stres, stres je okidač za sve vrste benignih i zloćudnih tumora.
Ishrana protiv mijoma:
Najbolje da jedete kupus, kelj, krompir, razne tikve, brašno od cjelovitog zrna, mahunarke i što više voća i povrća, sve je najbolje da jedete u svježem stanju po potrebi skuhajte al najbolje je svježe.
Svako veče stavite na vatu kao uložak svinjsku mast(koju ste predhodno oprali).
Pijte čaj od macine trave i gospine trave(žuti kantarijon), jedan čaj ujutro jedan naveče ne piti zajedno obadva.
Možete staviti ivu travu u alkohol 40% i već nakon sedam dana pite po pola deca ujutro i naveče, jako je bitno da smjesa stoji u staklenoj boci i na toplom, omjer je na litru alkohola stavite 100 grama suhe ili svježe ive trave, ovaj ljek za mijome pite bar 40 dana, i za ostale recepte vremenski rok od 40 dana je idalan.
Ako imate jako krvarenje jedite koprivu i pijte čaj od koprive.
Želimo vam dobro zdravlje uz naše savjete samo budite uporni i rezultat je siguran.


This entry was posted on 07:30 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 komentari:

    sale kaže...

    dali je nekome pomogla ishrana gore navedena protiv miom_a ?

  1. ... on 24. veljače 2012. u 15:23  
  2. Unknown kaže...

    ja cu probat :) ja sam pocela piti gospinu travu, pa cu vam javit a i navecer moram umocit tampon u gospino ulje pa svaku vecer stavit i ujutro se isprat kamilicom, nadam se da ce pomoc a ako da ja vam ovdje budem javila :)

  3. ... on 28. srpnja 2012. u 02:40  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com