Cimet - cinnamomum zeylanicum

Cimet je dobar za puno toga.
Koristi se kao začin za mnoga jela naročito mesa janjetine, jaretine i pačije meso u nekim krajevima i kao začin za divljač.
Sem kao začin cimet se dodaje i mnogim slasticama i kolačima.

Cimet je jako dobar i kao ljek sam ili u kombinaciji sa nekim drugim ljekovitim sretstvima.

Cimet se za lječenje najčešće koristi sa medom.

Ako planirate dijetu onda je za mršavljenje jako dobro da naveče u dva deca vode prokuhate kašikicu cimeta kada se malo ohladi dodate kašiku meda pola popijete naveče dok je ješ toplo pola ujutro prije svega i tako bar 40 dana, vaga će pokazati napredak.

Za artritis i reumu med i cimet pomješate u toploj vodi pa tom smjesom masirate bolna mjesta.

Za lječenje ćelavosti i gubitka kose dobro je ugrijati maslinovo ulje u njega dodati kašikicu cimeta i meda i tako toplim dobro izmasirati glavu i ostaviti da stoji bar 15 minuta prije pranja učinak je jako dobar.

Imate jako povišen holeterol-masnoću pomješajte 2 kašikice meda sa 3 kašikice cimeta u 5 decilitara blagog čaja može nana i već nakon 2 sata vaš holeterol će pasti za 10 %.

Za bolesti srca je jako dobro pomješati u teglu med i cimet i to svako jutro jesti namazano na crni integralni hljeb za doručak tako će te očistiti svoje arterije u srcu i spriječiti srčani udar.

Najbolji doručak u dijetama je zobene pahuljice u mljeku sa jednom bananom uz dodatak kašikice cimeta.

Cimet ima u sebi i tanina pa pomaže kod proliva, lošeg varenja, osvježava krv i živce, pomaže kod dugih i obilnih menstruacija ako ga koritite u ishrani.

Cimet sadrži mangan, željezo, bakar, cink, vitamine C i K, sadrži i pridoksina i riboflavina.


This entry was posted on 23:55 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com