Reishi (Ganoderma Lucidum)


REISHI GLJIVA-GANODERMA LUCIDUM

slika

Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum) su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih stručnjaka kao izuzetno ljekovito sredstvo i bile su veoma široko korištene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti. Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih ljekovitih biljaka zbog svoje očigledne  ljekovitosti i zbog toga sto nema nikakvih nuspojava i toksina prilikom korištenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga i bila rezervirana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog vijeka kada se počelo sa organiziranim uzgojem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji cijelog svijeta.

Za Ganodermu Lucidum, Ling Zhi Reishi - japanski naziv, se zna da je ljekovita 4.000 godina. Stari Kinezi su je obožavali.

Bolujete li, bez obzira od čega, Kinezi će vam preporučiti Ling Zhi ili nebesku travu.
Zvali su je drvetom života i biljkom dugovječnosti.

Vjerovalo se da samo posjedovanje gljive Ganoderme Lucidum produžava život vlasnika. Vijekovi korištenja donijela su joj niz imena: nebeska ili rajska trava, lijek kraljeva, biljka sreće (prije pojave modernog intenzivnog uzgoja, gljivu je bilo prava sreća pronaći u prirodi)...
No ma kako je zvali, riječ je o gljivi iz porodice Ganoderma koja raste na panjevima drveća, a najcjenjenije su one ubrane sa šljive i hrasta.
U poslednjih 20 godina testirano je djelovanje Ganoderme lucidum preparata i potvrđeno da ova gljiva liječi neurosteniju, nesanicu, prehladu, razna crijevna oboljenja, hepatitis, kronični bronhitis, liječi jetru, i pankreas (samim tim pomaže kod dijabetesa)izuzetno poboljšava imunitet, liječi srčana oboljenja i alergije).

Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svijetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora.
Ganodermna kiselina, još jedan njen sastav, liječi razne vrste alergija.
Gljiva ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa se može koristi i kao prirodan antibiotik. Prvi su je počeli uzgajati Kinezi, a u poslednjih nekoliko desetljeća njen uzgoj je sve popularniji širom svijeta.

Čaj
Ganoderma čaj je tradicionalan način pripremanja gljive na dalekom istoku.

Način pripreme: Isjeći Ganodermu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noći. Kuhati je na slaboj vatri 30 min., nakon čega se može konzumirati.

Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporučuje se da se napitak zagrije prije kozumiranja. Preporučuje se konzumiranje prije jela osim za osobe sa želučanim problemima koji bi trebali napitak koristiti poslije jela.
Napitak začiniti medom i iscjeđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafiniranim šećerom zasladiti.
Kod nas rastu sivkaste gljive na starim stablima koje su takođe ljekovite naravno moramo naglasiti da to nikako nesmjete sami konzumirati bez savjetovanja sa stručnim licem...

 


This entry was posted on 23:37 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com