Kefir, napitak dugovečnosti je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u  vašem domu.
Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god. priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba. Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd.
Može se konzumirati u prilično velikim količinama, od 1 do 1,5 l dnevno. U kefiru ima naročito mnogo vitamina B, koje stvaraju kvasci. Svarljivost mu je veća nego kod sirovog mleka:  se zadržava u želudcu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata. Alkohol, u tim količinama koje sadrži kefir, podražuje apetit i povoljno utiče na krvni i nervni sistem. Kefir se smatra izvrsnim hranjivim lekovitim sredstvom za dojenčad i decu sa slabom probavom, lenjom stolicom i uopšte kad se loše osećaju.
Kefir lječi sljeće bolesti :
  • alergijski osip, ekcem – 0,5 Litre  dnevno (obolele delove namazati kefirom)
  • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar  dnevno
  • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1litar kefira dnevno
  • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
  • astma, bronhijalni katar-  1 litar dnevno
  • snižava pritisak i telesnu težinu
  • anemija i leukeminja 1 litar ( u težim slučajevima 2 l dnevno)
  • upala žučne kese i žučnih bolesti- 1 litar  dnevno (2-3 meseca)
  •  pomaže kod impotencije
  • proizvodi antibotike i lječi upaljena mjesta
  • rastvara kolesterol u krvnim žilama
  • popravlja krvni pritisak
  • podmlađuje
  • posjeduje sve vitamine potrebne za život
 I još mnogo toga vezanog za kerir gljivu se može naći a ovo su samo neke od njegovih ljekovitih svojstava.

Priprema kefira


Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.

Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.


Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.

U mlijeko staviti zrnca.

Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.

Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.

Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
KUPITI KEFIR GLJIVU U BiH možete na ovaj broj telefona 065 790 430  ili  065 786 225
Možete je kupiti i preko pika  - kliknite na ovaj link - http://www.pik.ba/artikal/4988618/kefir-ljekovita-gljiva-s-kavkaza/


Ako redovno odspavate popodne imaćete dug život i dobro srce.

Pamćenju pomaže 7-10 minuta popodnevnog sna.
Četrdesetak minuta sna tijekom poslijepodneva snižava krvni pritisak, izvijestili su američki istraživači. Kratki poslijepodnevni drijemež, kažu, osjetno pomaže zdravlju srca, posebice ako se tijekom noći dovoljno ne odspava. Slični su nalazi i više ranijih istraživanja na tu temu. Studija provedena u Grčkoj, recimo, pokazala je da 30-minutna spavanje najmanje triput tjedno-sedmično za čak 37 posto smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja.
Istraživači sugeriraju da kratki dnevni san pomaže i pamćenju. No, ističu, nije dovoljno samo spustiti glavu na jastuk. Kažu tako da pamćenju pomaže već san od šest minuta tijekom dana. Dvadeset minuta spavanja ipak usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Dobar je učinak čak i ako ne utonete u san, nego samo legnete i umirite tijelo i duh. Četrdesetominutno spavanje uravnotežuje imunološki sistem i podiže energiju. San duži od toga, međutim nije dobar ipak je to popodnevni san.
Ako vam se ne spava zažmirite duboko i opušteno dišite i ako ne zaspite taj popodnevni odmor je odličan za vaše tjelo.


Samo zdravo mršanje će dati trajne rezultate.
Želite ravan stomak? Neka se na vašem jelovniku nađu super namirnice kojima ćete lakše ostvariti željeni cilj.
U postizanju idealne linije svakako je potrebno redovito vježbati i pripaziti na liniju. Međutim, ako želite ravan stomak, pripazite da se na vašem jelovniku nađu i super namirnice koje dokazano pridonose topljenju masnih naslaga na stomaku i struku.

Mlijeko
Ako želite ravan stomak, svakako biste trebali redovito konzumirati mlijeko. Nekoliko je istraživanja pokazalo da mlijeko znatno pojačava učinke dijete. Ljudi koji dnevno piju dvije čaše mlijeka, tokom šest mjeseci uz dijetu izgube više od pet kilograma. Smatra se da je to zbog kalcija koji snažno utiče i na mast na trbuhu.

Žitarice
Žitarice nekima možda nisu privlačan obrok, ali za ravan stomak učiniće čuda. Sadrže malo kalorija, dobre su za probavu i sprečavaju nastanak snažne želje za hranom. Dokazano je da cjelovite žitarice ubrzavaju gubljenje kilograma, a posebno naslaga na stomaku. Dobro ih je jesti za doručak pa nastojte njima započeti dan.

Lješnjaci
Istraživanja pokazuju da se ljudi koji tokom dvije sedmice svakodnevno jedu šaku lješnjaka ne debljaju. Lješnjaci sadrže zdrave masti i snižavaju kolesterol, ali ne treba ih jesti više od šake dnevno. Preporučena doza dobra je za topljenje masti na stomaku.

Lisnato povrće
Bilje sa zelenim listovima obiluje vitaminima koji poboljšavaju brže gubljenje kilograma. Jedno je istraživanje pokazalo da takvo povrće blagotvorno djeluje na topljenje masti na trbuhu. Stoga, ako želite ravan stomak, birajte brokulu, kupus, kelj i zelenu salatu.

Jaja
Jaja su prirodni savršeni protein. Ljudi koji tokom pet dana u sedmici doručkuju jaja, i to u razdoblju od osam sedmica, puno brže mršave od onih koji to ne čine. Jaja su sjajan izvor proteina, odlična su u izgradnji mišića pa u skladu s tim pridonose i boljem definiranju trbušnih mišića.

Tamna čokolada
Brojna su istraživanja pokazala da tamna čokolada ljudskom organizmu donosi brojne blagodati. Nedavno je otkriveno i to da povremeno grickanje tamne čokolade suzbija apetit. Primjerice, ako prije obroka pojedete malo tamne čokolade, pojest ćete manju količinu hrane. To će, dakako, dobro doći i vašem trbuhu.

Voda
Voda je nezaobilazan element u ljudskom zdravlju, a posebno kada se želi smršavjeti. Eliksir je života i dnevno bi trebalo unositi najmanje dvije litre vode u organizam. Voda pospješuje mršavljenje i odlična je za postizanje ravnoga trbuha, stoga je treba redovito konzumirati


Pelin: raste do 1 metar visine u najboljim uslovima, imajaku stabljiku sa mesnatim listovima i sitnim žutim loptastim cvjetovima u nizu.
Vrijeme cvatnje:
lipanj-kolovoz-avgust
Miris i okus:
karakterističan miris, a okus jako gorak.

Stanište:
pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.

Branje i prerada:
listovi (Folia Absinthii) se ubiru prije cvatnje, a za vrijeme cvatnje čitava biljka (Herba Absinthii), te vršni dijelovi biljke s neotvorenim cvjetnim glavicama. Suši se na toplom i prozračnom mjestu, na suncu. Suho bilje pohraniti u hermetički zatvorenu ambalažu. Korijen vadimo u jesen, sušimo i meljemo u prah.

Pravila upotrebe pelina:
Pelin NE uzimati:
- za vrijeme trudnoće
- ako postoji opasnost od moždanog udara
- kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa
- istodobno s uzimanjem preparata od željeza
- duže od 7 dana
- kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom

Pelin nikada ne kuhati, već preliti kipućom vodom i odmah procijediti.
Čaj od pelina- priprema
1 čajna žličica pelina, 2 dl vode
Priprema:
kipućom vodom preliti pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Upotreba:
uzimati jednu do tri šalice čaja u toku dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Pelinov čaj uzima se kod svih navedenih oboljenja.
Napomena: kod liječenja probavnih organa čaj ne sladimo, a za ostala oboljenja zasaldimo medom.

Pelinkovac
(oboljenja želuca, manjak želučane kiseline, nadutost)
15-20 g pelina, 1 l crnog vina.
Priprema:
pelin umočiti u dobrom crnom vinu deset dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti.
Upotreba:
uzimati po jednu rakijsku čašicu, natašte prije doručka.

Kontraindikacije
Pelin je poznato abortivno sredstvo te se trudnicama zabranjuje uzimanje pelina u bilo kojem obliku.

Pelin
lat. Artemisia Absinthium
eng. Wormwood (Absinth Wormwood)
d. Wermutkraut
fr. Absinthe

Pelin

Ljekovito djelovanje:
- debljina
- dijabetes
- reuma, giht
- depresija
- bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, kronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar...
- malokrvnost i bolesti krvi
- nadutost
- oboljenja jetre
- oboljenja žuči
- bolesti slezene
- bolesti ženskih spolnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa
- padavica, oduzetost
- grozničava stanja
- bolesti bubrega i mjehura
- kod trovanja gljivama i otrovnim biljem
- kronična začepljenost i proljev
- žgaravica, loš zadah iz usta te žuto obložen jezik
- nesanica i bolesti centralnog živčanog sustava
- manje količine pelina povisuju krvni tlak, a veće snižavaju
- u manjim količinama otvara apetit, a djelotvoran je i u borbi protiv pretilosti.

Pelin (Artemisia absinthium) pripada obitelji glavočika (Familiae Compositae) a ljekarnički mu je naziv Herba Absinthii. Pelin je prirodni abortiv, amarum, antidot, antiflogistik, antioksidant, antispazmatik, aromatizant, antemintik, dijetik, digestiv, diuretik, emenagog, halogog, holeretik, hipnotik, karminativ, sekretolitik, stomahik, sedativ, tonik i vermifug.
Ako u životu imate problema s gastrointestinalnim tegobama, a posebice s radom želuca, znajte da je pelin prva biljka koju morate uzeti u bilo kojem obliku, kao i kod bolesti krvi, koju ova biljka uspješno pročišćava i jača. Korijen pelina je također ljekovit i prirpavlja se kao prašak. Poznata su pelinova vina (Vinum Aromaticum), te pelinovo ulje (Oleum Absinithii), tinktura i ekstrakt pelina.

Pelin uzimamo u propisanim dozama i u točno određeno vrijeme, jer u sebi sadrži tujon koji može, ako se ne pridržavamo uputa i upozorenja, izazvati neželjene posljedice.
Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava...
U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti preparati s pelinom od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama (prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu).
U zapadnoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje:
upala, groznice, proljetnog umora, probavnih bolesti i kroničnog zatvora, grčeva u želucu, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih oboljenja.
Kao homeopatski lijek koristi se Abstiniin kod epilepsije, bolesti i smetnji živčanog sustava. Pelin se koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crijevnih crva, protiv insekata, za stimuliranje cirkulacije i rada crijeva, te kod manjka vitamina C, kao i za začin.
Pelin se nalazi u skoro svakom cvjetnjaku i bašti kod naših baka i žena koje od davnina prenose ljekovitost pelina.

Napomena: budite oprezni sa pelinom i koristite ga samo po upusvu stručnog lica.


Žalfija tjera volunge...


Žalfija se koristi kod ublažavanja talasa vrućine u menopauzi to jest volunga.
Bogata je taninima zbog kojih se smanjuje lučenje tjelesnih sokova.
Osim volunga  žalfija može da ublaži i noćno znojenje kao i obilne menstruacije.
Čaj za volunge od žalfije se priprema na sledeći način:
Stavite 1-5 g žalfije u ključavu vodu, nakon minut skinite i poklopite nakon 10 minuta možete piti čaj.
Čaj za volunge od žalfije je najbolje piti tri puta dnevno u pravilnim razmacima..

Napomena: žalfija može da smanji apsorbciju kalcijuma i željeza, pa napravite pauzu od 2 sata između pijenja čaja.

Žalfija je jedna od biljki koja pomaže u menopauzi vi morate naći koja vam biljka najbolje odgovara.

Želimo vam da što lakše prevaziđete menopauzu uz naše prirodne savjete.


Reishi (Ganoderma Lucidum)


REISHI GLJIVA-GANODERMA LUCIDUM

slika

Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum) su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih stručnjaka kao izuzetno ljekovito sredstvo i bile su veoma široko korištene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti. Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih ljekovitih biljaka zbog svoje očigledne  ljekovitosti i zbog toga sto nema nikakvih nuspojava i toksina prilikom korištenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga i bila rezervirana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog vijeka kada se počelo sa organiziranim uzgojem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji cijelog svijeta.

Za Ganodermu Lucidum, Ling Zhi Reishi - japanski naziv, se zna da je ljekovita 4.000 godina. Stari Kinezi su je obožavali.

Bolujete li, bez obzira od čega, Kinezi će vam preporučiti Ling Zhi ili nebesku travu.
Zvali su je drvetom života i biljkom dugovječnosti.

Vjerovalo se da samo posjedovanje gljive Ganoderme Lucidum produžava život vlasnika. Vijekovi korištenja donijela su joj niz imena: nebeska ili rajska trava, lijek kraljeva, biljka sreće (prije pojave modernog intenzivnog uzgoja, gljivu je bilo prava sreća pronaći u prirodi)...
No ma kako je zvali, riječ je o gljivi iz porodice Ganoderma koja raste na panjevima drveća, a najcjenjenije su one ubrane sa šljive i hrasta.
U poslednjih 20 godina testirano je djelovanje Ganoderme lucidum preparata i potvrđeno da ova gljiva liječi neurosteniju, nesanicu, prehladu, razna crijevna oboljenja, hepatitis, kronični bronhitis, liječi jetru, i pankreas (samim tim pomaže kod dijabetesa)izuzetno poboljšava imunitet, liječi srčana oboljenja i alergije).

Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svijetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora.
Ganodermna kiselina, još jedan njen sastav, liječi razne vrste alergija.
Gljiva ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa se može koristi i kao prirodan antibiotik. Prvi su je počeli uzgajati Kinezi, a u poslednjih nekoliko desetljeća njen uzgoj je sve popularniji širom svijeta.

Čaj
Ganoderma čaj je tradicionalan način pripremanja gljive na dalekom istoku.

Način pripreme: Isjeći Ganodermu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noći. Kuhati je na slaboj vatri 30 min., nakon čega se može konzumirati.

Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporučuje se da se napitak zagrije prije kozumiranja. Preporučuje se konzumiranje prije jela osim za osobe sa želučanim problemima koji bi trebali napitak koristiti poslije jela.
Napitak začiniti medom i iscjeđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafiniranim šećerom zasladiti.
Kod nas rastu sivkaste gljive na starim stablima koje su takođe ljekovite naravno moramo naglasiti da to nikako nesmjete sami konzumirati bez savjetovanja sa stručnim licem...

 


-Anticelulit masaža je posebna vrsta masaže koja se radi kod osoba koje imaju celulit. U zavisnosti od vrste celulita rade se razne vrste tretmana.

Anticelulitne masaže i tretmani prvenstveno imaju zadaću potaknuti cirkulaciju i izmjenu tvari u potkožnom tkivu. Pojačanom cirkulacijom u tkiva se dovodi više kisika i stimulira se optok limfe, a samim tim izlučivanje štetnih tvari i opskrba vezivnog tkiva hranjivim tvarima. Čvrstom masažom kože na dijelovima tijela zahvaćenim celulitom postiže se i djelomično "razbijanje" masnih naslaga Za vidljive rezultate potrebno je najmanje 12-15 tretmana u trajanju od 30-60 dana. Tijekom tog razdoblja preporuča se dodatni unos tekućine, kretanje i ispravna prehrana.

Za anticelulit masažu najbolje je koristiti preparate koji sadrže ruzmarin, bršljan, kleku, žalfiju, limun, eukaliptus i lavandu.
Efekat anticelulit masaže je naravno jako uspješan ako se pravilno hranite misli se na laganu zdravu ishranu sa puno unosa obične vode, jedite sto vise svjezeg voća naročito grejpfruta.
Budite što opušteniji tokom masaže i uopšte tokom anticelulit terapije.
Želim vam ljep život bez celulita uz preporuku anticelulit masaže...


Autor teksta: Mirela Magaljas


Jedan od najboljih prirodnih ljekova za lječenje upale krajnika kod djece i odraslih je sledeća kombinacija.


100 ml vode prokuhate sa 5 malih klinčića kad se malo ohladi dodajte jednu kašiku meda i sok od jednog limuna.


Ovo ponovite tri puta u toku dana i upala krajnika će brzo biti prošlost.


Upala krajnika nije bezazlena bolest i zato budite jako oprezni, što prije počnete lječenje lakše će te se i brže izlječiti.......
Lječenjem upale krajnika će te sprječiti bolsti poput upale pluća, bronhitisa, reume, neplodnosti, gihta itd.


Zelena glina za detoksikaciju


Zelena glina svojim sastavom apsorpcije toksina, može pomoći proljetnoj detoksikaciji organizma. Pogodna je za proljetnu detoksikaciju jer će, s jedne strane apsorbirati štetne tvari, a u isto vrijeme dati organizmu vrijedne minerale. Zelena glina za oralno konzumiranje mora biti pročišćena, ventilirana i najčešće će imati višu cijenu od gline za kozmetičku uporabu.
Sastav zelene gline lagano varira od proizvođača do proizvođača, ali uglavnom su su sastavu oksidi, dioksidi i trioksidi silicija, titanija, aluminija, željeza, kalcija, magnezija, natrija i kalija.
Najvažnije svojstvo zelene gline jest ono da apsorbira otpadne produkte metabolizma, toksine i masnoću i to se svojstvo koristi kod pripreme kozmetičkih maski, obloga od zelene gline, a može se dodati i u kupke. Jedna od uporaba zelene gline s kojom smo se upoznali tek posljednjih desetak godina zahvaljujući literaturi koja promiče takvu uporabu i brojnim pozitivnim povratnim informacijama je upravo- oralno korištenje u detoksikacijske svrhe.
No, prije no što krenete, nabavite kvalitetnu ventiliranu glinu koja obično posjeduje certfikat o svojoj čistoći.

Kure sa zelenom glinom provode se kroz tri sedmice.


Čajna kašikica gline pomiješa se naveče sa 150- 200 ml vode i ostavi preko noći ( najbolje je koristiti izvorsku, mineralnu, negaziranu vodu u tu svrhu).
1. sedmica - popiti ujutro na prazan želudac samo vodu bez glinenog taloga - mulja
2. sedmica - pomiješati glineni talog i vodu, ostaviti 5 minuta da se istaloži i popiti ujutro na prazan želudac vodu s glinom koja se u tih pet minuta nije uspjela istaložiti.
U drugoj sedmici još uvijek ne piti sav talog!
3. sedmica se može piti i voda i talog - pomiješati vodu i glineni talog i popiti ujutro na prazan želudac. Nakon stanke od tjedan dana ova kura od tri tjedna se može ponoviti.

Glina ne bi smjela doći u doticaj s metalom, tako da umjesto metalne možete koristiti plastičnu ili staklenu kašikicu.
Zelena glina se koristi i u kozmetici naročito u pripremanju maski za lice.
U prirodi ima sve samo treba pronaci šta nam odgovara.....želimo vam dobro zdravlje uz naše prirodne savjete.


U današnje vrijeme svi se vole šminkati i uređivati imali i velike.
U velikom izboru šminke - kozmetike za uljepšavanje i održavanje čistoće ima jedna jako loša stvar sva ta divna i krasna kozmetika većinom sadrži konzervanse koji su jako loši za naše zdravlje.
Po zakonu je bitno da su navedeni u sastavu a izbor je vaš...
Navešćemo neke od najštetnih konzervanasa koji se nalaze gelovima za tuširanje, kremama, losionima šamponima, kremama za sunčanje, stikovima protiv znojenja itd.

Najštetniji konzervansi su:

Diazolidinyl Urea
Imidazolidinyl Urea
Diethanolamine (DEA)
Triethanolamine (TEA)
Parabeni: Ethyl, Butyl, Methyl, Propyl, and Parahydroxybenzoate
Petrolatum
Propylene Glycol
PVP/VA Copolymer
Sodium Lauryl Sulfate
Sulfate Laureth Sodium
Stearalkonium Chloride
Sintetičke boje
Sintetički mirisi

Prilikom kupovine kozmetike i srestava za održavanje higijene obratite pažnju da sadrže što manje ovih konzervanasa ili najbolje da ih ne sadrže, vrlo malo je kozmetike koja ne sadrži ove konzervanse zato je najbolje što više koristite što prirodnije šminke i sreststva za higijenu.

NAPOMENA: ČITAJTE SASTAV VAŠE KOZMETIKE I SRESTAVA ZA ODRŽAVANJE HIGIJENE.




Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com