Izraz" lose varenje" obuhvata mnogo simptoma koji se mogu pojaviti poslje jela.
Mozemo ih opisati kao neprijatnost, bol i osjecaj punoce u gornjem djelu stomaka, koji seobicno javljaju ako ste previse jeli ili ste jeli prebrzo, ili zbog uzimanja određenih namirnica.
Promjena prehrambenih navika moze da spriječi ove tegobe, a pomoćiće i mnogi prirodni lijekovi.
Najcesci uzroci tegoba sa varenjem su:
Prebrzo jedete. Time mozete smanjiti dotok sokova za varenje. Pri tom ne stizete da dovoljno sažvačete hranu da bi enzimi iz plivacke mogli da je rastvore i razgrade.
Previse jedete. Pun želudac se sporije prazni, a to izaziva žgaravicu-gorušicu.
Uzimanje pojedinih namirnica, kao sto su pšenišno brašno ili mlijeko, nakoje ste možda preosjetljivi.
Pšenica moze izazvati kao i drugi ugljiko hitrati neprijatno osjećanje u želutcu.Jer se šire kada pijete tečnost što izaziva nadimanje.
Proizvodnja prevelike količine gasova. Moze se dogoditi ako jedete voce poslje masnog obroka.
Masti u želutcu moraju da provedu vise vremena nego voce, pa uzimanje voca poslje masti znaci da voće ostaje u želucu dovoljno dugo da pocne fermentacija. Gasove izaziva i neravnoteža mikroorganizama i nedovoljna kolicina zelutčane kiseline.
Stres ometa varenje jer hormoni stresa adrenalin i kortizon-skrecu krv iz sistema za varenje u mislice, izazivaju grcenje misica, mogu da izazovu povecano lucenje zelutcane kiseline. Osim toga pod stresom češće kutate vazduh dok jedete.
Ljekovoto bilje koje pomaze je:
Medunika sa bjelim šljezom....šolja caja poslje jela, umalim gutljajima.
Dve kašikice žalfije u šolji vrele vode.
Njemačka kamilica skomoračem ili nanom, ili samo ruzmarin.
Djelovanje enzima: jedite uz obroke papaju, jabuke, đumbir, ove namirnice sadrze enzime koji podstiču varenje.
Nema komentara:
Objavi komentar