Loše varenje moze biti posljedica prevelike ili premale kolicine kiseline koja se luči u želudcu.
Previše kiseline
Vi možda prirodno proizvodite previše kiseline, ali preveliko lučenje kiseline moze biti izazvano i uzimanjem masne hrane, koja isprava pražnjenje želutca.
Teskoce se mogu pojavit i ako kiselina ode u jednjak zbog pritiska na želudac u trudnoci ili zbog slabosti mišićakoji inače zatvara želudac. Višak zelutčane kiseline može uzrokovati i nastanak peptičkog čira.
Premalo kiseline
Premala količina želutčane kiseline ili njena nedovoljna koncentracija moze biti posljedica genetskih faktora, hronicnog stresa, nedovoljnog žvakanja, preosjetljivosti na hranu, uzimanja previse tecnosti tokom jela, nedostatka vitamina B, napada ćelija imunog sistemaili starenja.
Premala kolicina ćelutčane kiseline dovodi do nedovoljnog varenja hrane, naročito bjelančevina.
Uz lijecenje biljem koje je navedeno u tegobama za varenje u hrani za stabilizovanje kiseline uzimajte: karanfilić, cimet i đumbir zajedno.
Lijekovi iz kuhnje.
jabuke, kupus, šargarepa-mrkva, ekstra djevicansko maslinovo ulje, jaja , peršun imaju antacidna ili umirujuća svojstva koja mogu da sprijece vaše tegobe čak ako imate i čir. Redovno uzimajte ove namirnice sa kojim mozete udružiti i sok od sirovog krompira.
Akupresura je jako dobra kod tegoma sa komplednim stomacnim organima i bolestima gastro cjeline.
Gorka pomoć
Podstaknite lučenje sokova za varenje pre obroka uzimanjem gorkih namirnica, kao što su masline, popijte tonik ili čaj od gorkih ljekovitih trava( pelin, kantarijon-gospina trava).
Voće jedite izmedju obroka sat prije ili poslje jela.
Nema komentara:
Objavi komentar