subota, 26. lipnja 2010.

Gljive


Dali znate da u svijetu postoji od 70 do 10,000 vrsta gljiva, a najnovija istraživanja govore o mnogo više vrsta, čak na preko milion vrsta gljiva. Nauka o gljivama zove se Mikologija, Grčki filozof Aristotel je prvi dao prvo opisivanje gljiva. Gljive predstavljaju poseban oblik života što nam govori da ova vrsta ima svoje carstvo drugačije od svih drugih, gljive su razvile tri načina preživljavanja u prirodi;
1) Gljive Simbionti ( ove gljive žive u zajdnicama sa drugim biljkama i međusobno se pomažu).
2) Gljive Saprobionti (Ovo su gljive razlagači i bez njih nebi moglo doći do razlaganja organskih materija biljnog porijekla).
3) Gljive Paraziti (ove gljive napadaju biljke, ljude, druge gljive i životinje. Upijaju materije iz žive i nežive organske tvari).
Dali ste znali da maloj djeci ne treba davati da jedu gljive, jer njihov stomak nije spreman na tu vrstu hrane. Ne jedite stare gljive, jer nisu dobre za naš stomak. Ubrane gljive ne držite u najlonskim vrećicama, nego u košarama, ili papirnatim vrećicama. Ako poslje obroka od gljiva kroz nekoliko sati osjetite vrtoglavicu, povraćanje, dobijete proliv, obavezno otići ljekaru. Gljive podižu imuni sistem kod ljudi (naučno dokazano), gljivama se borimo protiv raka, protiv virusnih infekcija, protiv side ( Aidsa), dobro pomažu kod Hepatitisa, gljive štite (žile, srce, mozak), smanjuju Holesterol. Osim hranjivih sastojaka gljiva, gljive sadrže i velike količine vitamina; vitamin B1, B2, C i vitamin D, vitamin D se jedino u gljivama nalazi od namirnica biljnog porijekla. Gljive osim vitamina i proteina sadrže i mineralne tvari; Kalij, Željezo, Cink, Kalcij, ali sadže i natibiotike i imunostimulanse. Gljive u ishrani su od velikog značaja za čovjeka, samo oprez kod branja gljiva.

Nema komentara:

Objavi komentar