ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

KEFIR TIBETANSKA GLJIVA KUPOVINA U BIH


Kefir, napitak dugovečnosti je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u  vašem domu.
Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god. priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba. Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd.
Može se konzumirati u prilično velikim količinama, od 1 do 1,5 l dnevno. U kefiru ima naročito mnogo vitamina B, koje stvaraju kvasci. Svarljivost mu je veća nego kod sirovog mleka:  se zadržava u želudcu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata. Alkohol, u tim količinama koje sadrži kefir, podražuje apetit i povoljno utiče na krvni i nervni sistem. Kefir se smatra izvrsnim hranjivim lekovitim sredstvom za dojenčad i decu sa slabom probavom, lenjom stolicom i uopšte kad se loše osećaju.
Kefir lječi sljeće bolesti :
  • alergijski osip, ekcem – 0,5 Litre  dnevno (obolele delove namazati kefirom)
  • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar  dnevno
  • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1litar kefira dnevno
  • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
  • astma, bronhijalni katar-  1 litar dnevno
  • snižava pritisak i telesnu težinu
  • anemija i leukeminja 1 litar ( u težim slučajevima 2 l dnevno)
  • upala žučne kese i žučnih bolesti- 1 litar  dnevno (2-3 meseca)
  •  pomaže kod impotencije
  • proizvodi antibotike i lječi upaljena mjesta
  • rastvara kolesterol u krvnim žilama
  • popravlja krvni pritisak
  • podmlađuje
  • posjeduje sve vitamine potrebne za život
 I još mnogo toga vezanog za kerir gljivu se može naći a ovo su samo neke od njegovih ljekovitih svojstava.

Priprema kefira


Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.

Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).

Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.


Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.

U mlijeko staviti zrnca.

Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.

Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.

Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.

Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
KUPITI KEFIR GLJIVU U BiH možete na ovaj broj telefona 065 790 430  ili  065 786 225
Možete je kupiti i preko pika  - kliknite na ovaj link - http://www.pik.ba/artikal/4988618/kefir-ljekovita-gljiva-s-kavkaza/

3 komentara:

  1. Pozdrav! Vidim da je ovaj pripravak dobar za puno tegoba! Zanima me mogu li se njime liječiti također hemeroidi? Čitala sam dosta kako je za njihovu prevenciju najbolje koristiti prirodne trave, zeleno povrće, no nekako ne vidim pozitivan učinak, a možda ih koristim tek kratko vrijeme. Unaprijed hvala na pomoći!

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam za ovu gljivu za pravljenje kefira, isprobano! Odlično djeluje na probavu

    OdgovoriIzbriši
  3. [v] youtube | videoodl.cc
    youtube. youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube.youtube youtube to mp3 cc

    OdgovoriIzbriši