Mušmula je u narodnoj medecini mnogih evropskih zemalja cjenjena kao lijek protiv želudčanih tegoba, a posebno je dobra za liječenje upale sluznice želudca.
Jede se kad omekani u jesen.
Plodovi su tvrdi kad se beru, stavee se u drvene gajbe obložene slamom.
Liker od mušmula
1 kg svježih mušmula
1,5 l vode
1 litra votke
1 litra soka od jabuka
300 g šećera pomješanog sa dodatnih 3, 5 litara vode
Mušmule očistiti od peteljki, narezati na četvrtine i lagano kuhatiu vodo oko jedan sat.
Kad se smjesa ohladi, tekućinu procjediti a mušmule protisnuti.
Dobivenu smjesu pomješati sa sokom od jabuka i votkom.
Staviti u staklene flaše zatvoriti i ostaviti da stoji 4-6 sedmica na toplom mjestu.
tekućinu ponovo procjediti i dodati šećer i vodu.
Vratiti u staklene flaše dobro zatvoriti.
Po potrebi uzimati 2-3 puta na dan po jednu likersku čašicu.
0 komentari: