Ako želite da sami sebi uberete čajeve, tj ljekovite biljke, onda bi trebalo da znate nešto o branju i spremanju čajeva.
Kada trebate da berete čajeve u toku dana - čajevi se beru u kasnim popodnevnim časovima, kada sunce nije više tako jako, a rosa još nije počela da se spušta na bilje.
Čajevi (bilje) se nikada ne skuplja kada je mokro od rose ili kiše, nego kada površina biljke nije mokra.
Jedno od najvažnijih pravila sakupljanja ljekovitog bilja je da se uvijek sakuplja bilje koje dobro poznajemo, razlog tome je da ima mnogo bilja koje je otrovno, ili u mješanju sa drugim čajevima može da vam naškodi.
Sakupljati od bilja možemo; korijen, listove, cjela biljka, koru i cvjet.
Korijen biljke se bere u proljeće i jesen zašto - u proljeće i jesen korijen bilja je najpuniji ljekovitim sokovima, i tada je naj jači i naj ljekovitiji.
Listovi se beru kada su se skroz razvili (dostigli punu veličinu a nisu počeli da propadaju).
Cjela biljka se bere kada počinje cvat te biljke (tada su sokovi u čitavoj biljci naj jači i ljekovitiji).
Branje kore željene biljke je napogodnije u proljeće (tada kroz koru nabolje kolaju sokovi).
Cvjetovi željene ljekovite biljke se beru čim se rascvjetajutj otvore (nikako brati cvjetove koji prolaze, jer nemaju nikakvo ljekovito dejstvo).
Kada beremo više čajeva odjednom, nikako nebi trebalo da ih stavljamo u istu korpu jedne sa drugima. Čajeve uvijek odvajamo jednu vrstu čaja od druge. Čajevi se pri branju nikada ne stavljaju u kese ISL, nego u prozračne korpe, ili papirnate proizvode prediđene za takve stvari.
Nadamo se da smo vam pomogli sa ovih par savjeta...


This entry was posted on 06:13 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com