Biser sa najvećim vodopadom u BIH je rijeka Trebižat, nalazi se kod Ljubuškog, vodopad je visok 27 m. Trebižat rijeka kod mjesta studenci naglim padom pravi poznati vodopad Kravice. Rijeka trebižat dugačka je 51 km, izvire u mjestu Peć Mlinima, a svoj tok završava uljevajući se u Neretvu u Strugama. Rijeka Trebižat ima još 8 imena ( Culuša, Ricina, Brina, Suvaja, Matica, Vrljika, Tihaljina, Mlade ), imena je dobijala u zavisnosti od ljudi koji su živili u blizini mjesta gdje je rijeka prolazila. Dali ste znali još jednu zanimljivost vezanu za rijeku Trebižat, ona je jedina rijeka ponornica u Evropi. Uz to što je jedina rijeka ponornica zanimljivo je i to da ona devet puta ponire i izvire, što je doprinjelo da ima 9 imena. Vodopadi Kravice danas je turističko mjesto koje svakodnevno posjećuje veliki broj turista iz cjelog svjeta. Vodopadi Kravice su u svako godišnje doba na svoj jedinstveni način predivne, priroda oko vodopada je maksimalno očuvana. Kravice vodopadi se odlikuju velikom čistoćom, u ljetnim vrućim danima je ljek provesti par sati krj vodopada. Ispod vodopada voda je mirna i čista te se mnogi posjetioci kupaju, može se i kampovati, a u neposrednoj blizini napravljeni su od drveta i mini kafići sa predivnim pogledom na vodopad. Za ribolovce je dopušten lov ribe, ali i za one koji to nisu, ali imaju veliku želju. Kravice su pravi ljek za ljude loše volje, nervozne, bolesne, kao i zdrave.
Provesti nekoliko dana kraj ovog vodopada izbistriće vam um, vratiti izgubljenu snagu, oraspoložiti nervozne, vratiti volju za životom teškim bolesnicima, opustiće i naj napetije osobe.
U blizini je i Mostar pa možete da posjetite i međugorje veliko svetište.
Kada jednom posjetite Kravice vodopade sigurno je da ćete ih opet posjetiti, a u mislima ćete uvijek imati slike koje ćete nositi sa sobom gdje god krenete.
Jedna napomena - Kravice ćete lako naći kada krenete za Ljubuški, vidićete tablu na kojoj piše kravice.
Želim vam ugodan oporavak...


This entry was posted on 07:32 and is filed under , , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com