Gliva Kombuša
Kombucha
Čajna gljiva
Indijska gljiva
Kineska gljiva
Ruska gljiva
Ova gljiva ima jako puno naziva što govori o njenoj rasprostranjenosti širom svijeta.
Jako je stara a koristi se vjekovima unazad.
Gljiva kombuša je kao prozirna membrana koja živi u čaju na površini tečnosti i tako se razvija otpuštajući svoje ljekovito svojstvo u čaj u kome živi.
Jako bitne stvari da bi kombuša živjela su:
Posuda u kojoj stoji u čaju mora biti od stakla.
Dok glivu prebacujete iz starog u novi čaj smjete je dodirivati samo rukama i stvarima od stakla i porculana, može i plastika al ne preporučujemo.
Posuda u kojoj stoji Kombucha se pokriva pamučnom prozračnom krpom nikako hermetičkim poklopcem, znači mora imati kisika.
Posuda u kojoj se nalazi kombuša mora biti na svjetlom i toplom mjestu.
Priprema kombuše i čaja u kojem živi:
Lagano izvadite gljivu na porculansku podlogu najbolje zdjelica u koju ste dodali 10% čaja u kojem je bila 10 dana.
Zatim preostali čaj procjedite kroz gazu u staklene flaše i ostavite u frižider i koristite po potrebi.
Operite staklenku-teglu poklopite da se suši dok vi skuhate novi čaj možete skuhati zeleni ili crni čaj, može i čaj od hibiskusa, moja najbolja kominacija crni i zeleni čaj zajedno, čaj skuhate sa sto grama šećera na teglu od pet litara i to je idealan omjer. Šećer je bitan sastojak za život gljive da bi došlo do vrenja koje je potrebno i tako gljiva po pravilu ostaje na površini tečnosti, ako i potone digni će se na površinu u roku 12 sati ako se to ni tada nedesi dodajte još jednu kašiku šećera.
Kada se čaj ohladio na sobnu temperaturu naspite ga u teglu i polako spustite gljivu na površinu tečnosti i dodajte onaj 10% posto u teglu iz zdjelice. Prekrijte gazom i stavite gumicu preko ruba.
Ako ste već par puta mjenjali čaj vaša gljiva već ima dosta slojeva, odvojite jedan ostavite sebi, a ostale možete pokloniti svojim bljižnjima ili nekom kome je već potrebna stim da u zdjelu u koju ste odvojili za dati sipate malo tečnosti u kojoj je gljiva bila.
Najbolje je da pijete po jednu čašu od 2 deca tri puta dnevno, mada će te svremenom i sami ustanoviti kako vam odgovara.
Gljiva kombuša lječi puno toga evo neki dokazanih bolesti koje lječi:
Sve psihomatske bolesti - stres, depresija, strah, uznemirenost, nesanica itd
Sve probavne smetnje i smetnje varenja znači kompletan stomak.
Sprječava nastanak kamenaca u žuču, bubrezima, i jetri.
Skida masnoću odnosno holesterol u krvi.
Reumatske bolesti svih vrsta.
Bolesti srca.
Preventiva za PMS.
Upale mišića.
Kod kancerogenih oboljenja bilo koje vrste.
Gljiva kombuša je kao bonba za popravak imuniteta.
Ako je ova gljiva poznata kao ljek u svjetu već 2000 godina ko smo mi da sumnjamo, pomozite sebi pa je poklonite nekome kao znak prijateljstva i želje zdravlja svojim bližnjim i prijateljima jer se to tako radi već vjekovima.
Napomena: znaju se desiti blage mučnine pojedicima kao znakovi alergija i slično ako su vaši simptomi takvi smanjite količinu dok se vaš organizam ne navikne na čaj od kombuše, ako se ti simptomi nastave najbolje da prekinete uzimanje.
I ni u kom slučaju gljivu ne dodirujte bilo kakvim metalima.
Kombucha
Čajna gljiva
Indijska gljiva
Kineska gljiva
Ruska gljiva
Ova gljiva ima jako puno naziva što govori o njenoj rasprostranjenosti širom svijeta.
Jako je stara a koristi se vjekovima unazad.
Gljiva kombuša je kao prozirna membrana koja živi u čaju na površini tečnosti i tako se razvija otpuštajući svoje ljekovito svojstvo u čaj u kome živi.
Jako bitne stvari da bi kombuša živjela su:
Posuda u kojoj stoji u čaju mora biti od stakla.
Dok glivu prebacujete iz starog u novi čaj smjete je dodirivati samo rukama i stvarima od stakla i porculana, može i plastika al ne preporučujemo.
Posuda u kojoj stoji Kombucha se pokriva pamučnom prozračnom krpom nikako hermetičkim poklopcem, znači mora imati kisika.
Posuda u kojoj se nalazi kombuša mora biti na svjetlom i toplom mjestu.
Priprema kombuše i čaja u kojem živi:
Lagano izvadite gljivu na porculansku podlogu najbolje zdjelica u koju ste dodali 10% čaja u kojem je bila 10 dana.
Zatim preostali čaj procjedite kroz gazu u staklene flaše i ostavite u frižider i koristite po potrebi.
Operite staklenku-teglu poklopite da se suši dok vi skuhate novi čaj možete skuhati zeleni ili crni čaj, može i čaj od hibiskusa, moja najbolja kominacija crni i zeleni čaj zajedno, čaj skuhate sa sto grama šećera na teglu od pet litara i to je idealan omjer. Šećer je bitan sastojak za život gljive da bi došlo do vrenja koje je potrebno i tako gljiva po pravilu ostaje na površini tečnosti, ako i potone digni će se na površinu u roku 12 sati ako se to ni tada nedesi dodajte još jednu kašiku šećera.
Kada se čaj ohladio na sobnu temperaturu naspite ga u teglu i polako spustite gljivu na površinu tečnosti i dodajte onaj 10% posto u teglu iz zdjelice. Prekrijte gazom i stavite gumicu preko ruba.
Ako ste već par puta mjenjali čaj vaša gljiva već ima dosta slojeva, odvojite jedan ostavite sebi, a ostale možete pokloniti svojim bljižnjima ili nekom kome je već potrebna stim da u zdjelu u koju ste odvojili za dati sipate malo tečnosti u kojoj je gljiva bila.
Najbolje je da pijete po jednu čašu od 2 deca tri puta dnevno, mada će te svremenom i sami ustanoviti kako vam odgovara.
Gljiva kombuša lječi puno toga evo neki dokazanih bolesti koje lječi:
Sve psihomatske bolesti - stres, depresija, strah, uznemirenost, nesanica itd
Sve probavne smetnje i smetnje varenja znači kompletan stomak.
Sprječava nastanak kamenaca u žuču, bubrezima, i jetri.
Skida masnoću odnosno holesterol u krvi.
Reumatske bolesti svih vrsta.
Bolesti srca.
Preventiva za PMS.
Upale mišića.
Kod kancerogenih oboljenja bilo koje vrste.
Gljiva kombuša je kao bonba za popravak imuniteta.
U sportskim centrima se koristi za rehabilitaciju sportaša kod napornih treniga usljed čega dođe do raznih upalnih stanja mišića gdje se stvara mlječna kiselina i taloži se na glavnim pregibnim zglobovima, tada se napitak od kombuše aktivira u prigrožđanu kiselinu i na taj način mlječnu kiselinu iskoristi kao enegiju jednostavno je pojede za dobrobit organizma.
Ako je ova gljiva poznata kao ljek u svjetu već 2000 godina ko smo mi da sumnjamo, pomozite sebi pa je poklonite nekome kao znak prijateljstva i želje zdravlja svojim bližnjim i prijateljima jer se to tako radi već vjekovima.
Napomena: znaju se desiti blage mučnine pojedicima kao znakovi alergija i slično ako su vaši simptomi takvi smanjite količinu dok se vaš organizam ne navikne na čaj od kombuše, ako se ti simptomi nastave najbolje da prekinete uzimanje.
I ni u kom slučaju gljivu ne dodirujte bilo kakvim metalima.
1 komentari:
Unknown kaže...
Gdje se može naći gljiva kod nas i kako se zove po hrvatski? L.P.