Ocimum basilicum - Bosiok

Mnogi ga zovu božija biljka, jer se spominje i koristi u religijama. Bosiok je poznata biljka od davnina, kao začin naročito u novije vrijeme.
Osim što se izdvaja po izuzetnom ukusu ukusu Bosiok ima i zdravstevena svojstva koja itekako pomažu u zdravlju čovjeka.
Bosiok u sebi sadrži eterična ulja, a ta ulja sadrže važne zaštitne supstance protiv agresivnih molekula koja se nalaze u toksičnim materijama koje se nalaze oko nas.
Etrična ulja iz bosioka usporavaju starenje.
Važna supstanca u bosioku je žućkasto zeleno eterično ulje, jača imunitet i održava zdravlje.Veoma značajna eterična ulja iz bosioka su i estragol, eugenol, lineol i linalol. Estragol i eugenol održavaju mozak u formi i podstiču koncentraciju u kratkom roku. Vrlo lako to možete provjeriti, ako osjetite umor prožvačite 1-2 lista svježeg bosioka, vrlo brzo će te osjetiti poboljšanje. Jela kuhana sa bosiokom jačaju nerve i spriječavaju nadutost. Bosiok možete koristiti u svježem stanju, ali i osušen ( suši se u hladu a bere se kad je iscvjeto).Najači okus bosiok ima u svježem stanju, i to dan dva prije cvjetanja. Bosiok se jako puno koristi u kuhanju, naročito kao začin. Najbolje ga koristiti us variva i tjesteninu sa sosom od paradajza. Najukusnije jelo po mom mišljenju je mocarela sa paradajzom i svježim bosiokom. Možete sami sebi u saksiju posijati bosiok i uvjek ga imate na dohvat ruke. A što bi naše bake rekle bosiok ukući zlo iz kuće. Znale su bake i bez svih modernih medecinskih ispitivanja koliko u bilju zdravlja ima.


This entry was posted on 03:04 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com