Smatra se da Kesten (Castanea sativa, iz porodice fagaceae ) potiče iz Male Azije, a rasprostranjenost je velika u Evropi i Sjevernoj Africi. Kesten raste u mediteranskim i submediteranskim prostorima gdje je klima vlažna i gdje vegetacijski period dugo traje. Najbolje uspijeva na plodnoj zemlji sa srednjom vlažnošću te zemlje. PH vrijednost zemljišta za što bolji rast kestena treba da je 4 do 5 (kiselost). Kesten rijetko raste na krečnjacima. U Siciliji je pronađen Kesten star 4 000 godina sa obimom stabla 50 metara, smatraju ga nacinalnim blagom. List Kestena se koristi kao čaj protiv kašlja, a i u medicini ga koriste kao sastavnu komponentu za sirup protiv kašlja. Danas je poznato da postoji oko 100 vrsta kestena, kesten se najviše koristi u ishrani. Dali ste znali da krema od divljeg kestena lječi hemoroide, divlji kesten ima protu upalna svojstva i poboljšava tonus zidova vena (uzimajte ga pod kontrolom stručnjaka). Pitomi Kesten je bogat vitaminima B grupe, vitaminom A i vitaminom C, zbog obilja vlakana koje sadrži u sebi je prirodni laskativ. Kesten je i bogat izvor minerala kao što su: Kalij, Fosfor, Kalcij, Magnezijum, Sumpor, Klor, Mangan, Bakar, Željezo. U sebi sadrži mnogo Škroba i od njega je moguće da se napravi brašno. Pitomi kesten olakšava probavu, a med od kestena je dobar protiv kašlja i za bolju cirkulaciju krvi u tjelu.
Od pitomog kestena se mogu pripremati ukusne grickalice, kao i vrlo kvalitetni kolači.
!0 divljih kestenova stavite u litru šljivovice rakije nakon 20 dana  koristite za masažu kod reume na nogama.
Divlji kesten nije za jelo ali posjeduje neka ljekovita svojstva. Divlji Kesten se najčešće koristi kod bolesti: varikoznih vena, oštećenja kapilara a ekstrakti Kestena se koriste za ljekovite pripravke. Čaj od Divljeg Kestena se se primjenjuje kod problema dišnih puteva, kora i drvo se koriste kao adstrigensi. Ako vjerujete u uroke onda je Kesten pravo rješenje za vas, jer su naši predci vjerovali da je protiv uroka i koristili ga i za te potrebe, ali kesten u stvarnosti nam daje snagu i vraća dobro raspoloženje.
Želimo vam ugodne trenutke uz kestenje...


 Liječenje masne jetre Recept za uklanjanje masnoće iz jetre -prirodnim putem

80 g kantarijona
70 g kamilice
50 g listova maline
40 g listova žalfije
20 g listova pelina
20 g listova srčenjaka (trava za srce)
20 g listova peršuna
10 g listova celera
10 g stabljike komorača
10 g stabljike majčine dušice
Trave dobro usitniti i pomješati. 5 g mješavine trava preliti sa 1 litar hladne vode ostaviti da stoji preko noći, ujuto prokuhati poklopljeno 5 minuta kad se ohladi sipati u tamnu flašu. Piti po jedan dec prije i poslje obroka a ostatak tečnosti piti u toku dana izemeđu obroka umejsto vode.
Kod masne jetre nesmjete jesti tešku i masnu hranu dok se liječite. samo kuhano i sto laganije.


Uzrok ove bolesti su gljivice. Bolest se najčešće pojavljuje na stomaku i leđima. Pjege se često spajaju čineći veće površine. Jetrene pjege nastaju u obliku nitastih naslaga gljivica koje se lako mogu razgrebati prstom. Bolest nije opasna i ne uzrokuje posebne simptome, stim što ružno izgleda može da svrbi i izaziva znojenje, posebno kod malokrvnsti.

Prirodni recepat za liječenje jetrenih pjega
20g listova pitome nane
20g listova i cvjetova hajdučice
20g ive trave (bez korijena)
Trave usitniti i pomješati. U 2 litra vode staviti 5 grama mješavine trava i kuhati 4 minuta poklopljeno. Kad se čaj ohladi, procjediti i piti 8 dec dnevno. Jesti dobro skuhanu hranu sa povrćem, pripremljenu na običnom biljnom ili maslinovom ulju. Nesmjete jesti suhomesnate proizvode i masnoće životinjskog porjekla. Hranu nemojte soliti ili solite vrlo malo. Redovno se kupati i mjenjati donji veš, poželjno je da nosite veš od čistog pamuka koji se pri svakom pranju iskuhava.


Astma - ako jetra i žuč normalno funkcijonišu, treba 21 dan piti čaj od luka. Priprema se tako što 2 glavice crnog luka veličine jajeta kuhaju 15 min u 1l vode sa 100 g žutog šećera. Pije se ohlađen, gutalj po gutalj. Dok traje ova terapija treba često jesti narendanu crnu rotkvu sa ljuskom uz malo žutog šećera. Crna rotkva se može za vrijeme terapije jesti i kao salata, ali se nikako nesmje soliti. Poslje 21 dan ujutro uzeti četvrt litra toplog mlijeka sa travom srebrenkom. Ovaj napitak se pravi na sledeći način: prstohvat biljke se potopi u hladno mlijeko i tako stoji 10 min, a onda se stavi kuhati, kad proključa skiniti i procjediti.


Acai voće raste na palmama u šumama prašume Amazon. Ovo voće je postalo poznato u zadnjih 5 godina, i od njega je napravljeno mnogo različitih prizvoda.
Ono što zelimo naglasiti u našem opisivanju ovog voća da jednostavno ovo voće je jak antioksidans.
Najbolje ga je koristiti u svježem stanju ili prerađenog na prirodan način bez konzervanasa.
 Stručnjaci su dokazali na dva najveća sveučilista u Americi I Njemačkoj da Acai voće zbog svog sastava usporava starenje.
Znači usporava starenje ćelija i acai voće je idealan lijek za usporavanje i liječenje leukemije, kao i većine tumora i sličnih bolesti. Zbog svog sastava brzo obnavlja vaš organizam, jednostavno rečeno kad imate harmoniju u svom organizmu, organizam je zdrav. Tako možemo najednostavnije opisat sva poboljšanja koja se dešavaju u organizmu ako koristite acai voće.
Dokazano je i ljudi po svom iskustvu govore da acai voće pomaže kod leukemije, tumora, poslje operacija, kod hroničnih bolesti, kod debljine, kod mnogih drugih oboljenja.
Znači acai voće je zbog svog sastava i djelovanja jednostavno lijek za čovjekov bolestan ali i zdrav organizam. Jer djeluje ako smjem reći kao čistač organizma. A da naravno pri tome uopšte ne šteti vašem organizmu. Konzumirajući acai voće bolje funkcijonišemo, naše srce i krvotok bolje radi, brže sagorijevamo masti , izbacujemo otrove iz našeg tjela. Acai voće je lijek koji možemo upotrijebiti kod većine bolesti čovjeka.
Volite sebe i pomozite sebi uz prirodu koja nam je dala sve samo trebate znati kako da to upotrijebite i naravno da budete uporni, sa zadovoljstvom će mo vam pomoći.


Rosmarinus officinalis - Ruzmarin

Ulje kao začin od ruzmarina

1 grančica ruzmarina
1 grančica majčine dušice
4 češnja bjelog luka
malo peršunovog lista
1/2 l maslinovog ulja
10 zrna bibera
U staklenu flašu stavite sve sastojke i zalite maslinovim uljem, dobro protresite i ostavite na tamno mjesto da odstoi 20 dana. Začinsko ulje možete koristit kao preljev za salate, mesa ili priloge, u svakom slučaju je jako ukusno i zdravo.

Čaj za apetit od ruzmarina

Jedna supena kašika lišća od ruzmarina prelije se čašom prokuhane vode, pije se 4 puta dnevno prije obroka.

Čaj za ispiranje kod bjelog pranja

Pomješajte 20 g ruzmarina, kadulje i koprive. 5 kašika ove smjese prelijte sa litrom tek prokuhane vode, ostavite da stoji 3 sata zatim se ispirajte, istovremeno pijte čaj.

Čaj pripremite na sljedeći način

pomješajte 30 grama ruzmarina, kadulje, stolisnika i koprive. 5 kašika ove smjese prelijte sa litrom tek prokuhane vode procjedite poslje 2 sata i pijte pola ujutro pola naveče.

Za Jako Srce - jačanje srca i cirkulacije

Jednu kafenu kašikicu listova ruzmarina kratko prokuhajteu 2 dl vode, pijte ne zaslađeno dva puta dnevno po jednu šolju.

Protiv groznice - oporavak od reumatske groznice

Na 2 dl prokuhane vode dodajte mali kašikicu meda, 12 sitno izdrobljenih listova ruzmarina i sok od 1 limuna, ostavite da odstoji 1 dan pa pijte po 1 dl ujuto i uveče.

Ruzmarin u alkoholu - kod otečenih i bolnih nogu

Pomješajte 30 grama sitno sjeckanog svježeg ruzmarina, jedan limun sa korom sjeckan na kockice, 2 pločice kamfora, 300 ml 96 % alkohola, sipajte u flašu to dobro zatvorite pa ostavite na sunčanom mjestu 48 sati procjedite i dodajte još 300ml alkohola. Masirajte bolna mjesta ovom tečnosti.

Vino od ruzmarina protiv upale bubrega

2 kašike ruzmarinovog lišća kuhajte 10-12 minuta u 8 dl vode i 3 dl bjelog vina, ohladite, procjedite i pijte po 2 šolje dnevno.

Ljekovita kapljica za liječenje reume, gihta i upale zglobova

Dve kašike ruzmarinovog lišća i cvjeta potopite u 1 litar bjelog vina, ostavite da odstoji 7 dana , procjedite i pijte dnevno po jednu čašicu ujutro prije svega.

Važna napomena: Ruzmarin u predoziranim količinama izaziva tromost i proliv.


Ruzmarin - Rosmarinus oficinalis

Ruzmarin je zimzeleni polugrm, vrlo razgranat i gust, koji je odrvenjen samo u donjem djelu. Cvjet je blijedo modar, cjeta dva puta godišnje u aprilu i septembru, sitnim plavkastim cvjetovima.Od ruzmarina se prpremaju napitci, kupke, tinkture, kreme protiv reume, gihta, upale zglobova, za tešeke rane koje teško zarastaju. Od Ruzmarina se prave prirodni antiseptici, poboljšava varenje, ublažava nadutost i oslobađa vas od bolova i grčeva u stomaku. Jača organizam, poboljšava cirkulaciju, djeluje protiv niskog pritiska, smiruje napetost, čisti krv, pomaže u izlučivanju mokrače.
Eterično ulje ruzmarina dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz svježeg lišća i vrhova grančica u vrijeme cvjetanja, i ulazi u sastav kozmetičkih preparata. List Ruzmarina se bere u julu i avgustu bez grančica i suši se u vrlo tankom sloju u hladu na vjetrovitom mjestu, da ne potamni. Koristi se za pravljenje čajeva, ljekovitog vina, kod smetnji u varenju, za poboljšanje apetita, i za pojačane stomačne sekrecije( lučenje žlijezda za varenje). Upotrebljava se za kupke i za rane koje teško zarastaju. Pomaže u klimakteriju-menopauzi. U narodnoj medecini koristi se protiv astme, plućnih oboljenja, hroničnih katara želudca, i za bolje lučenje žuči. Ruzmarin možete uzgajati u saksiji ali i u dvorištu naročito ako je kameno.Važna napomena: Ruzmarin se ne preporučuje kod trudnica, i onih koji pate od nesanice. Ruzmarin je kroz istoriju šetao od vidovnjaka preko dvorskih apotekara, do svatovskih revera i morskih kuhara, ali Ruzmarin je preživio sva iskušenja i svuda je ostao nezamjenjiv.


Ocimum basilicum - Bosiok

Mnogi ga zovu božija biljka, jer se spominje i koristi u religijama. Bosiok je poznata biljka od davnina, kao začin naročito u novije vrijeme.
Osim što se izdvaja po izuzetnom ukusu ukusu Bosiok ima i zdravstevena svojstva koja itekako pomažu u zdravlju čovjeka.
Bosiok u sebi sadrži eterična ulja, a ta ulja sadrže važne zaštitne supstance protiv agresivnih molekula koja se nalaze u toksičnim materijama koje se nalaze oko nas.
Etrična ulja iz bosioka usporavaju starenje.
Važna supstanca u bosioku je žućkasto zeleno eterično ulje, jača imunitet i održava zdravlje.Veoma značajna eterična ulja iz bosioka su i estragol, eugenol, lineol i linalol. Estragol i eugenol održavaju mozak u formi i podstiču koncentraciju u kratkom roku. Vrlo lako to možete provjeriti, ako osjetite umor prožvačite 1-2 lista svježeg bosioka, vrlo brzo će te osjetiti poboljšanje. Jela kuhana sa bosiokom jačaju nerve i spriječavaju nadutost. Bosiok možete koristiti u svježem stanju, ali i osušen ( suši se u hladu a bere se kad je iscvjeto).Najači okus bosiok ima u svježem stanju, i to dan dva prije cvjetanja. Bosiok se jako puno koristi u kuhanju, naročito kao začin. Najbolje ga koristiti us variva i tjesteninu sa sosom od paradajza. Najukusnije jelo po mom mišljenju je mocarela sa paradajzom i svježim bosiokom. Možete sami sebi u saksiju posijati bosiok i uvjek ga imate na dohvat ruke. A što bi naše bake rekle bosiok ukući zlo iz kuće. Znale su bake i bez svih modernih medecinskih ispitivanja koliko u bilju zdravlja ima.


Mnogi se pitaju kako se pravi jabukovo sirće. Taj pirodni i vrlo efikasan lijek se pravi vrlo jednostavno. Sameljite stucite ili po želi usitnite jabuke i iscjedite sok, dobijeni sok stavite u posudu za odležavanje ili vrijeme vrenja sirćeta, posudu prekrijte platnom zbog prašenja i insekata , nikako nesmjete zatvoriti hermetički posudu jer se onda vrenje nemože odvijati. Još jedna važna napomena - posuda za odležavanje sirćeta nebi trebala da bude od plastike. Posuda treba da bude na jednom mjestu koje je odprilike 15 do 20 celzijusa temperatura. Nakon tri mjeseca možda i manje procjedite više puta kroz gustu cjediljku, i naspete sirće najbolje u staklene flaše. Gljiva koja se napravila u sirćetu je idealna obloga za sva reumatska oboljenja. Za jabukovo sirće je najbolje koristiti jabuke divljake, one su najbolje i ukoliko koristite njih u 10 litara soka dodajte 100 grama šećera zbog bole fermentacije. Ako koristite domaće kalemljene jabuke, one moraju naravno da budu neprskane i posto su one ipak slatke šećer nemorate dodavati.Pa dragi moji čitatelji zdravlje je najveće bogastvo, onda čuvajte svoje bogastvo uz malo truda.



Upala mišića dolazi usljed naglog napora mišića ili nekakvog fizičkog napora zbog kojeg je došlo do povreda mišića, povrede ligamenata i sličnih povreda. Upala mišića nastala iz gore navedenih razloga, liječi se vrlo brzo i efikasno i prirodnim putem. Znači za liječenje upale mišića najbolje je da: natopite pamučnu tkaninu jabukovim sirćetom i umotate upaljeni mišić. Oblogu držite oko 20 minuta, bol bi trebalo da nestane za nekoliko sati. Ako je potrebno postupak ponoviti nekoliko puta u razmaku 4 sata, sve dok bol ne nestane. Jabukove sirće djeluje tako da opušta mišiće i pomaže u izvlačenju mliječne kiseline( tvari koja uzrokuje upalu) iz mišića nakon napornih tjelesnih vježbi i fizičkih aktivnosti. Važna napomena ako je vaše sirće jako odnosno ako je starije od 6 mjeseci potrbno ga je razblažiti vodom, i ova vrsta obloge bolje djeluje kao topla.



Možemo reć da u ovom novom vremenu tuberkuloza vrlo rijetka boljest uz svu medecinsku pomoć.Ipak ukoliko imate problem sa tuberkulozom i krvavim šlajmom evo jedan jednostavan prirodni lijek. Potrbne je 50 g rusomače biljke(nadzemni dijo biljke), može svježa ali i osušena. Dakle sitno usitnjenu rusomaču prelijete sa 1 litrom prokuhanog crnog vina pa kuhate još 12 min, ostavite da odstoji sat vremena i naspete u staklenu flašu. Pijete svako jutro 1 dec i tako dok ne prestane krvavi šlajm koji iskašljavate.
Biljka rusomače djeluje tako da zaustavlja bilo koje krvarenje unutar organizma, bržim obnavljanjem ćelija.


I ovaj put će mo se poslužiti jednim od recepata poznatog Rudolfa Brojsa, za ljude sa problemom mucanja-govorne mane.
Recepat je dosta jednostavan kao i većina recepata ovog poznatog austrijskog travara.
Da bi zaustavili mucanje, pomaže čaj od jabukovih ljuski, 100 grama ljuski od jabuke kuha se 5-6min u pola litre vode, ohlađen i procjeđen čaj zasladiti medom i piti tri šolje dnevno.
Prstohvat biljke srebrenke potopiti u 250 mililitara mlijeka, neka stoji sat vremena pa to prokuhati, kad se ohladi prcjediti, lijek za mucanje piti svakog jutra 40 dana. Srebrenka se može kuhati i u vinu ali u vodi ne jer nema ljekovito dejstvo u tom slučaju.


Vjerovatno smo se svi susreli sa neugodnim plikovima nastalim od tjesne obuće. Jasno je da nakon što je nasto plik teško možemo obuti bilo šta.
Nudimo vam vrlo efikasan lijek- na plik nanesite lavandino ulje.Uvjerićete se da će se plik vrlo brzo ispuhati i osušiti. Nakon nekoliko sati opet nanesite lavandino ulje i uživajte oslobođeni ovih neugodnih pojava na koži.
Kako djeluje lavandino ulje na plikove - žuljeve? Lavanda posjeduje dokazana antiupalna svojstva, koja ubrzavaju lječenje i iritaciju kod kože. Uz sve navedeno lavanda ima predivan miris koji osvježava vasa stopala. Ne dozvolite da vas plikovi i upana stanja vežu za kauč. Rješite se ove neugodnosti na vrlo jednostavan način koji će vam istinski pomoći.



Sve savjete koje ćemo navesti odnose se na žene dojilje.

1)Napraviti mješavinu od:

- list koprive 10 grama
- ječmeno brašno neprosijano 20 grama
Mješavinu preliti litrom hladne vode, kada prokuha treba kuhati 12 minuta.
Smjesu što topliju možete podnjeti, staviti na lanenu krpu i previjte na grudi.

2)Staviti po 20 grama:

- list mladog oraha
- list kunice
- list ljubičice
- korijen i list muške bokvice (cijela biljka)

Sastavljene biljke oprati hladnom vodom, zatim ih zgnječiti oklagijom ili po želji. Previti na grudi i čim se zagrije promijeniti oblogu. Oblog treba mijenjati dok grudi ne omekšaju.
3) Kod naprsline dojke i bradavice kod žena:

Svježu hajdučku travu dobro isprati u hladnoj vodi, zgnječiti oklagijom, dodati malo maslinovog ulja ( da smjesa bude gusta). Ovu smjesu u debeljem sloju treba priviti na bradavice više puta na dan. Važno je kod ovakvih obloga da čim osjetite da se obloga ugrijala treba da se promjeni.



Prije svega o čemu će mo pisat veoma bitan savjet za sve buduće mame nemojte beskrajno dugo sjedit za kompjuterom, bolje prošetajte.
Za sve buduće mame nekoliko jednostavnih savjeta da vaša trudnoća i porod bude što lakši.
Kontrolišite svoju ishranu:

- nikako se nemojte prejedati;
- nemojte jesti previše slatkiša;
- jedite što više svježeg voća i povrća;

Sve to će vam olakšati trudnoću i porod, jer ako se prejedate i pretjerujete sa bilo čim navedenim i djete će imati iste takve probleme sa svojim metabolizmom. Da bi ste imali što je moguće lakši porod bez ikakvih problema, bilo bi dobro da svaka trudnica jednom dnevno pije šolju ohlađenog čaja od brdske hajdučice i virka, gutljaj po gutljaj. Vrlo je bitno da smjete popiti samo jednu šolu ovog čaja dnevno.

Čaj se priprema na sljedeći način:

Kafenu kašiku mješavine ove dve biljke preliti sa 125 mililitara prokuhane vode i ostaviti da stoji 10 min. Trudnica može da pije i samo jedan čaj, ali bolje djeluje kao kombinacija.
Ova čajna mješavina će vam omogućiti puno lakši porođaj.
Protiv trudničkih pjega:
Dva puta dnevno se umivati čajem od bijelog sljeza, 5 grama na šolju čaja.

Protiv povraćanja i mučnine kod trudnica:

Ukuhati sok od zrelih plodova šišmirke sa šećerom, pa piti po potrebi 1 do 2 kašike.



Vrlo jednostavan i vrlo efikasan rekla bih čak eliksir za opekotine.
Ovaj stari recept za liječenje opekotina smo dobili od žene farmaceuta sa 40-godišnjim iskustvom.
Najvažnije u ovom receptu da reagujete na opekotinu u prvih 15 minuta.

Za recepat vam je potrebno:

- laneno ulje (bez konzervansa)
- krečna voda
Tečnost dobro izmućkate i nanosite svakih sat vremena na opekotinu, slijedi vrlo brz oporavak.
Omjer tečnosti je pola pola, znači kolko jedne tekućine toliko i druge.
Krečnu vodu možete i sami pripremiti tako što će te živi kreč potopiti u vodu i nakon 48 sati bistra voda iznad kreča je krečna voda koju vi trebate.
Naravno da nemate vremena da pravite krečnu vodu kad ste se opekli možete je kupiti i u apoteci, ili preventive radi da u kući u ormarčiću sa lijekovima imate laneno ulje i krečni vodu.
Moramo vas napomeniti da sami morate odrediti ozbilnost vaše opekotine, jer ako su vaše opekotine 1 i 2 stepena morate biti pod ljekarskom kontrolom.


Mnogu djecu ali i odrasle u svijetu muči noćno mokrenje, te ga u snu
obave u postelji za spavanje na krevetu.Sa tim mukama su se vjekovima
borili i naši predci, i došli su do otkrića da jedan čaj pomaže u
sprječavanju noćnog mokrenja.Mi vam sada dajemo recepat i jedan savjet
kako da spriječite noćno mokrenje u djece ili odraslih.

Recept: prstohvat ili kašikicu biljke hajdučice prelijemo sa uzavrelom
vodom (ključalom), dovoljnom za jednu čašu čaja, i ostavimo da čaj
odsoji 10 do 15 minuta.

Čaj se pije po nekoliko gutljaja u toku dana (svakodnevno).
Savjet protiv noćnog mokrenja uz čaj :- osoba koja se lječi protiv
noćnog mokrenja, kada pođe na spavanje treba da od nekog materijala
sebi napravi čvor na leđima (zavoj ISL). Čvor je potreban kako bi
osobu koja noću mokri, kada bi se okrenuo da spava na leđima taj
čvor budio.
Objašnjenje :- ovaj poremećaj mokrenja koji se događa kada spavamo,
se dešava samo kada spavamo na leđima, zato je čvor na leđima mnogo
učinkovit.
Želimo vam brzo i efikasno rješavanje vaših tegoba uz naše recepte...


Kada vas muče rane na udovima, rukama i nogama uspješno te rane lječimo sa medom i orahom. Mi smo na zahtjev čitatelja pronašli recept za vaše muke.

Recept:
Dve kašike lišća od oraha kuhati 5 minuta, i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Ovom tečnosti koju smo dobili kuhanjem udove ispiramo dva puta u toku jednog dana. Poslje ispiranja oboljela mjesta premazati sa pravim medom. Ova se terapija koristi 2 dana, pa prelazimo na sljedeću. Poslje dva dana tretmana sa orahovim lišćem i medom prelazimo na lišće hajdučice (doro izgnječiti lišće) koje se pomiješa sa maslacem (puter). Ovom smjesom se mažu rane sve dok rane tj oboljelo mjesto ne zaraste.
Želimo vam brz i uspješan oporavak uz isprobane recepte iz majke prirode..


Riješite se sami dugotrajnih krasta na tijelu praveći sami sebi ljek. Kraste po tjelu muče veliki broj stanovnika na zemlji, pa smo odlučili da vam napišemo recept za uklanjanje krasta koje su duže vrijeme na vašem tjelu.
Potrebni sastojci:
1) - 3 kašike isitnjene lukovice krina
2) - 3 kašike hrastove kore
3) - 3 kašike cerove kore
4) - 3 kašike rizoma ( poznatijeg kao trava za srce)
5) - 800 grama ključale vode

Način pravljenja recepta:

Sve gore navedene biljke u navedenim količinama staviti u jednu posudu i preliti sa 800 grama ključale vode. Lagano mješati dok se kuvaju sastojci sve dok se ne dobije kašasta smjesa.

Način lječenja:

Mjesta na tijelu gdje se nalaze kraste se mažu dva puta u toku dana, kada stavite smjesu na krstu prekrijete sa gazom ili vatom pa previjete zavojem ako je to moguće, a možete i sve troje istovremeno iskoristiti. Ovakve obloge se na bolesnom djelu tijela držati 2 sata, dva puta na dan. Poslje drugog previjanja oboljelog mjesta na tijelu, potrebno je očistiti kamilicom krastu (naj bolje je čistiti pred spavanje). Sljedećeg dana ponavljamo postupak i sve tako dok god kraste ne nestanu sa našeg tjela.
Nadamo se da smo vam pomogli da se riješite tegoba krasta...




Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com