Kostrika - Vaprina lijek za vene i noge.
Kostrika je nizak drvenasti žbun koji raste na zapadnim djelovima većinam listopadnih šuma.
Engleski naziv butchers broom - zimzeleni listovi, ustvari nisu listovi nego proširene stabljike. U proljeće se u sredini svakog lista javljaju maleni bjeli cvjetovi koji se u jesen razvijaju u crvene male bobice slične trešnjama. Svaki list na vrhu ima šiljak. Kostrika dostiže visinu do 50 cm.

Djelovi kostrike koji se koriste za liječenje su:

Čvorasti rizomi - korjeni, koji su sivi sa prstenastim brazdama, iskopavju se u jesen. Kad se osuše melju se u prah ili se pretvaraju u ekstrakt. Rizomi se koriste u tabletama, kapsulama, napitcima i kremama.
U aktivne ljekovite komponente kostrike spadaju supstance poznate pod nazivom steroidni saponini. Imaju protiv upalna svojstva, blagotvorno djeluju na vene i poboljšavaju cirkulaciju nogu.
Kada se upotrebljavaju oralno, saponini iz kostrike skuplaju površinske krvne sudove ( vene blizu površine kože) kapilare.Kostrika se preporučuje za bolne ukočene i otečene noge. Može da ublaži probleme sa venama s predmenstrualnim sindromom i uzimanjem kontraceptivnih pilula. Korijen kostrike je blag leksativ i lijek protiv grčeva. Ima i dijuretična protivupalna svojstva.
Možete da je gajite i u svom cvjetnjaku tako sto će te je posijat iz sjemena crvenih bobica ili da presadite korjen, možete kostriku da koristite za ukrašavanje raznoraznih buketa cvjeća.

Doziranje - oralna upotreba 

Za liječenje predmenstrualnih tegoba, ukočenih i bolnih nogu, proširenih vena, hemoroida, grčeva i edema - jednu kapsulu dnevno od 50 miligrama, ako sami sušite pola male čajne kašikice.
Spoljna upotreba:
za liječenje bolnih i odtečenih nogu, proširenih vena, utrljajte na noge jednom dnevno prema upustvu, počevši od stopala prema butini.
Važno upozorenje: dojilje i trudnice nesmiju koristiti kostriku, prevelika doza može izazvati povraćanje i snižavanje krvnog pritiska, Kostriku netreba koristiti zajedno sa momoaminskim oksidaznim inhibitorima - antidepresivima, ljekovima za povišen pritisak ili uvećanu prostatu.


This entry was posted on 03:11 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 komentari:

    Anonimno kaže...

    Odličan tekst

  1. ... on 29. rujna 2011. u 10:08  


Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com