Vrijesak - Satureia montana lamiaceae
Vrijesak je mala drvenasta višegodišnja biljka. Grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima. Vrijesak se uzgaja i kao začin, ima jake, sjajne, uske listove cvjetovi su bjeli sa roskastim završetcima. Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.
Za lječenje kao i za začin  koristi se cvjet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odma po cvjetanju.
Za liječenje cvjet od vrijeska možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje.
Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom i druge monoterpene. Sastav  materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.
Vrijesak svoja blagotvorna dejstva najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se ubičajeno koristi kao okrepljujuće sretstvo zbog svog djelotvornog uticaja na probavu. Koristi se kao sretstvo za umirivanje grčeva u stomaku, vrijesak liječi i gljivične i bakterijske infekcije.
Sobzirom na svoja antiseptička dejstva vrijesak se koristi u spoljašnjoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, ranica u usnoj šupljini, upala usta i grla.
Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog vjeka ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1.
Možete posijati vrijesak  u saksiju ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno.
Za liječenje podrigivanja, nadimanja, proliva:
- napravite čaj od vrijeska odnosno cvjetova vrijeska tako što će te 20 grama cvjetova vrijeska staviti u litar vode koja kuha, skinuti sa temperature ostaviti da odstoji 10 minuta procjediti i piti 2-4 šolje dnevno.
Za liječenje rana na koži i usta takođe možete koristiti gore navedeni čaj od vrijeska.
Za liječenje bronhitisa i cista koristi se esencijalno ulje od vrijeska ali obavezno uz nadgledanje stručnjaka.
Za liječenje glivičnih infekcija potopite pamučnu tkaninu u čaj od vrijeska i držite na oboljeloj koži dva puta dnevno po 30 minuta.
Važna napomena trudnice nesmiju koristiti ljekove od vrijeska.


This entry was posted on 10:18 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com