Origano - Origanum vulgare lamiaceae.

Origano je višegodišnja biljka raste od 40 do 80 cm, raste širom evrope, cvjeta od jula do septembra u cvjetovima je obilje nektara za pčele, ijako je jako ljekovita koristi se jako puno u kuhnji kao začin.
Najbolje branje origana jeste čim počne cvjetati početkom jula. Nadzemni djelovi origana suše se odma i koriste se za čaj i dobivanje esencijalnog ulja. Origano je bogat flavonidima, a esencijalno ulje sadrži rtimol i karvakol, koji imajo antiseptičko i antispazmolitično dejstvo.
Dokazano je da sposobnost timola i karvakrola u esencijalnom ulju origana djeluju protiv bakterijiskih i gljivičnih infekcija. Esencijalno ulje vrlo je jako u borbi protiv Candida albicans, koja izaziva vaginalnu infekciju - traš. Esencijalno ulje origana je idealno za liječenje urinarnih, plućnih i crijevnih infekcija, a poznato je po svom opuštajućem svojstvu za čovjeka.

Čaj od origana je odličan lijek protiv bronhitisa i kašlja.
Čaj od origana i sam origano kao začin u jelu je lijek za vjetrove i nadutost stomaka, kao i grčeva u stomaku.
Ulje od origana je dobro za masažu i smanjuje reumatske bolove.
Origano raste iz sjemena možete ga posijati u jesen u saksiju i držite na svjetlom mjestu nemojte previše zalivati.

Za liječenje gasova-vjetrova i nadraženog stomaka: čaj od origana, stavite 20 g osušenog origana u litar vode koja kuha, skinite i poklopljeno držite 10 minuta, zatim pijte po jednu šolju poslje obroka.
Origano za bronhitis i kašalj: skuhajte na isti način čaj kako je gore navedeno i popijte u toku dana što toplije možete.

Spoljna upotreba kod reumatskih bolova i glavobolje: potopite 100 g origana u 500 ml zagrijanog maslinovog ulja i ostavite da odstoji 30 min, procjedite i nanesite na bolni mjesto.

Važna napomena: nikad nemojte esencijalno ulje od origana da uzimate oralno može da vam nadraži sluzokožu. Trudnice i dojile najbolje da ne koriste origano ili da ga koriste u vrlo malim količinama jer origano nadražuje maternicu.


This entry was posted on 07:13 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com