Petrovac Agrimonia eupatoria rosaceae

Petrovac nazivaju još i drugim imenima kao što su: 
turica, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, ovčji čičak.
Petrovac raste na suhim livadama, uz puteve, u svjetlim, rijetkim šumama. Voli topla mjesta i rastresito, vapnenasto tlo.
Petrovac je tanka biljka raste i do 1 m visine, ova biljka ima hrapave stabljike i tamnozelene listove koi su sa donje strane prekriveni bjelim dlačicama..Žuti cvjetovi imaju blag egzotičan miris i cvjetaju od početka juna do kraja septembra, poslje čega se stvaraju sjemenke u malom čičku.
Za lječenje koristi se cvjet od petrovca, bere se kad je skroz otvoren i suši u hladu, a koristi se kao čaj a moguće ga je nabaviti i u kapsulama.

Cvjet petrovca sadrži tri vrste aktivnih sastojaka :
Tanine- koji imaju koji imaju antioksidansna, antimikrobska i antiinflamatorna svojstva.
Flavonoide-antioksidante koji su efikasni za sprečavanje kardivaskularnih oboljenja i u lječenju raka.
Tarpene-eterična ulja koja mu daju prijatan miris.
Petrovac se koristi za lječenje:
sporog varenja
dijareje-proliva
hemoroida
loše cirkulacije
kao i za ispiranje upalnog grla i usta.
Cjela biljka je bogata treslovinama, zbog čega se u pučkoj medicini upotrebljava za liječenje svih želučanih i crijevnih tegoba.

Da bi napravili čaj od petrovca u 300 militara vode koja kuha stavite dve čajne kašičice suhog cvjeta petrovca, neka odstoji 5 minuta,treblao bi da pijete 3 šolje dnevnu uvjek svježe pripremljen čaj.
Važna napomena: trudnice i doilje nesmiju koristiti petrovac u lječenju. Izbjegavajte izlaganje suncu dok koristite petrovac u lječenju.



This entry was posted on 08:59 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com