Vinova loza - Grožđe - Vitis vinferija vitaceae.


Od davnina se izvinove loze dobija vino, voće i biljni ljek.
U narodu se kaže jedna čaša vina na dan zdravlje daje i doktori to potvrđuju.
Za lječenje od vinove loze se upotrebljava plod i lišće. Plodove grožđa treba jesti  koliko god možete u svježem stanju, a zeleni list od grožđa se upotrebljava za sarmu i jako je i ukusan i ljekovit. Jedite i suho grožđe(grožđice) umjesto slatkiša em što sadrži prirodne šećere em je ljekovito.
Lišće i sjemenke od grožđa skupljaju se u jesen za lječenje kad plod sazri. Lišće od vinove loze(grožđa) suši se na prozračnom mjestu bez direktnog izlaganja suncu. Osušeni list vinove loze (grožđa) koristi se za pravljenje čaja, prvljenje ljekovitog praha, za kapsule, za ifuzije, ekstrakte i tinkture.
Sjemenke grožđa(vinove loze) odvajaju se od ploda i koriste za pravljenje ljekovitih ekstrakata.
Sastojci vinove loze(grožđa):
Lišće je bogato antocijaninima-pigmentima koji im daju jarko crvenu boju, kao i sposobnost da jačaju krvne sudove, sadrže i orkanske kiseline, šećere i vitamine A, B1, B2, i C, kao i tanine koji djeluju u borbi protiv upala. Lišće i sjemenje grožđa sadrže antioksidanse koji mogu da pomognu u lječenju nekih vrsta raka i srčanih oboljenja.
Dokazano je da antocijaniniu sastavu ove biljke sprečavaju negativan uticajk slobodnih radikala na sitne kapilare.Vinova loza može da pomogne u otklanjanju fleka i podliva na koži prouzrokovanim pucanjem kapilara medecinski rečeno purpura.
Dokazano je i da anticijanini iz vinove loze  efikasno lječe hronična oboljenja vena, osjećaja težine nogu i otoka nogu.
Ljekovi od vinove loze se preporučuju u lječenju hemoroida, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola(masnoće) u krvi, za obilne menstruacije, bolji rad jetre, problem,a sa mokrenjem, dijareje kao i za bolje varenje.
Sjemenje grožđa upotrebljava se kod upale očiju kao obloga, takođe je dobro sretstvo kod jakog kašlja.
Za lječenje vaskularnih poremećaja, hemoroida, podljeva na koži napravite čaj od vinove loze(grožđa):
2-5 g suhog lišća vinove lize(grožđa)stavite u 2 deca vode koja kuha nek odstoji 10 minuta. Pijte ovaj čaj 2-3 puta dnevno uivjek svejže pripremljen.
Sjemenje od grožđa najbolje uzimajte u kapsulama 30 do 100 mg dnevno.
Kako do zdravog korjena kose i da kosa ne opada odnosno da je zdrava:
 Prerežite stariju granu vinove loze - grožđa i stavite flašu da u nju kapa sok iz grene , sa tim sokom od vinove loze masirajte tjeme glave dva puta na dan i vaša kosa i tjeme glave će biti zdravo nakon 10 dana i kosa vam neće opadati.
Nije dokazano da vinova loza-grožđe ima bilo kakvo negativno dejstvo kod lječenja čovjeka.


This entry was posted on 07:51 and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com