Velenduh - Hyssopus officinalis Lamiaceae

Aromatični velenduh od davnina se koristi kao ljekovita trava za čišćenje organizma. Ovaj zimzeleni žbun visok je oko 60 cm raste širom sredozemlja.

 Za lječenje od velenduha se koriste nadzemni djelovi.
Velenduh se bere na početku cvjetanja, suši se i koristi za čajeve. Od cvjeća velenduha  može se dobiti pikantno esencijalno ulje koje se koristi u kremama i  melemima za lječenje modrica na koži tjela čovjeka.
Cvjet velenduha sadrži izuzetno esencijalno ulje u čijem sastavu su: kamfor i terpeni. U velenduhu ima tanina, flavonoida, kofejinske i ruzmarinske kiseline.
Velenduh zbog svog antispazmolitičnog dejstva koristi se u lječenju astme, bronhitisa, upale grla i jakog kašlja. Podiže krvni pritisak i poboljšava znojenje. Zbog okrepljujućeg dejstva može da otkloni hronični umor. Velenduh je jako ljekovita biljka a možete ga i sami uzgajati. Posijete sjeme velenduha u rastresito zemljište koje je neutralno, i da ja što više sunčano.
Oralna upotreba velenduha koristi se kod astme, bronhitisa, upale grla i stomačnih grčeva.
Za lječenje navedenih bolesti napravite čaj od 2 čajne kašikice suhog cvjeća velenduha tako što će te te dve kašikice osušenog cvjeta velenduha preliti ključavom vodom,  popite nakon 15 minuta.
Isti ovaj čaj od velenduha možete iskoristiti za ispiranje upaljenog grla.
 Spoljna upotreba za lječenje modrica koristi se esencijalno ulje od velenduha koje je u sastavu krema ili losijona ili melema. Modricu mažite kremom od velenduha 2-3 puta dnevno, prvi rezultati se vide već nakon 24 sata.
Važna napomena: nemojte uzimati oralno esencijalno ulje od velenduha, niti ga trebaju uzimati trudnice i dojilje.
Napominjemo vas da sve prirodne ljekove uzimate pod nadzorom stručnjaka.


This entry was posted on 05:25 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com