Kadulja odnosno Salvia officinalis je vjerojatno jedna od najljekovitijih biljaka koje rastu na našem području. Svi dijelovi biljke imaju jak, aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi. Tako da će vaš čaj od kadulje imati vrlo intenzivan miris, ali i gorak, no podnošljiv okus. U sebi sadrži mnogo kalija, kalcija, natrija, eterčnog ulja u kojemu ima cienola. Zbog toga je njezno djelovanje antiseptičko, te se preporuča za ispiranje usne šupljine svima koji imaju probleme s desnima. Također, potiče noćno znojenje prilikom prehlada i gripa, sprečava i liječi upale mokraćnih puteva, bolove i grčeve u želucu, te smiruje. Kadulja je poznata po tome što liječi trbušni tifus, a oblozi spravljeni od nje pospješuju zarastanje gnojnih rana.To je za naše krajeve biljka koja daje vrlo kvalitetan, u svijetu priznati med kadulje, podno velebita izuzetno je cijenjen. Pčelinja paša kadulje traje oko 3 tjedna i za to vrijeme mogu se dobiti vrlo velike količine meda. Med ima izraženije ljekovito djelovanje raspiratornih organa i putova te za jačanje imuniteta. Kadulja je višegodišnji mediteranski grm drvenaste stabiljke od 50-70cm visine. Cijetovi kadulje ugodne za oko ljubičaste su boje. Cvate od svibnja do lipnja.

Za kadulju se vjeruje da je biljka nadnaravnih mogućnosti u liječenju prirodnih oboljenja, jer je nerijetko zabilježeno u povijesti da čudotvorno liječi određena oboljenja. Kadulja je vrlo učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik te ima vrlo široku primjenu u liječenju unutarnjih i vanjskih oboljenja.

U našim krajevima poznajemo i livadnu kadulju koja navodno ima slična malo slabija ljekovita svojstva.

Drugi nazivi za kadulju: Divlji kuš, kuš, pitoma kadulja, pelim, pitomi pelim, žalfija.

je za naše krajeve biljka koja daje vrlo kvalitetan, u svijetu priznati med kadulje, podno velebita izuzetno je cijenjen. Pčelinja paša kadulje traje oko 3 tjedna i za to vrijeme mogu se dobiti vrlo velike količine meda. Med ima izraženije ljekovito djelovanje raspiratornih organa i putova te za jačanje imuniteta. Kadulja je višegodišnji mediteranski grm drvenaste stabiljke od 50-70cm visine. Cijetovi kadulje ugodne za oko ljubičaste su boje. Cvate od svibnja do lipnja.

Za kadulju se vjeruje da je biljka nadnaravnih mogućnosti u liječenju prirodnih oboljenja, jer je nerijetko zabilježeno u povijesti da čudotvorno liječi određena oboljenja. Kadulja je vrlo učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik te ima vrlo široku primjenu u liječenju unutarnjih i vanjskih oboljenja. Drugi nazivi za kadulju: Divlji kuš, kuš, pitoma kadulja, pelim, pitomi pelim, žalfija.



This entry was posted on 15:29 and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com