Zatvor. Ovaj poremecaj kod covjeka, koji je sve ucestaliji u zapadnom svjetu, podrazumjeva rijetko praznjenje crijeva i stolicu koja se tesko i bolno izbacuje. Od zatvora se mozete lose osjecati, a moze da izazove i druge bolesti, naprimjer hemoroide. Zatvor moze biti i simptom neke druge crijevne bolesti.
Zatvor moze da izazove glavobolje, zadah iz usta, kozu bez sjaja i umor.
Neaktivne osobe koje puno sjede na poslu narocito su podlozne zatvoru.
Znaci preventiva prije svega je vjezbanje bar 2 puta sedmicno.
Gotovo svi mozemo izbjeci zatvor ako redovno konzumiramo hranu bogatu vlaknima i izbjegavamo suvise rafinisanu, preprzenu masnu hranu. Ne preporucuje se dodavanje vlakana u hranu u obliku psenisnih mekinja:one mogu da nadraze crijeva, Jecmene ili pirinacne su bolja i blaza alternativa.
Prirodno obilje vlakana: voce, povrce i jela od integralnih zitarica pomazu da se otpadne materije brze krecu kroz sistem za varenje.
Sokovi za redovnu stolicu: sledeci recepti koji se narocito preporucuju za olaksavanje zatvora dovoljni su za jednu veliku casu soka. pijte do 3 case dnevno.
Sok od spanaca-spinata:
Stavite u sokovnik saku spanaca svjezeg, trecinu krastavca i dva paradajiza. Razrijedite jednakom kolicinom negazirane vode iz flase ili filtrirane vode. Umjesto spanaca mozete upotrijebiti i potocarku.
Sok od jabuke i grozdja.
Stavite u sokovnik 2 jabuke i 1kg grozdja. Radi raznolikosti mozete jabuke zamjeniti kruskama, papajom ili ananasom.
Mozete i da vam neko iznasira stomak kruznim pokretima kao kazaljka na satu sve dok vam je prijatno, pomaze u puno slucajeva.


This entry was posted on 07:09 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 komentari:



Razmena Banera - www.vojvodinacafe.com